Киев протестира заради развято на Шипка знаме на проруските сепартисти

"Това е поругаване на паметта на украинските войници и истинските опълченци, които донасят свобода на българската земя", каза посланик Балтажи

Киев изпрати протестна нота до външно министерство заради развятото знаме на проруските сепаратисти по време на честванията на 140-годишнината от боевете на връх Шипка в края на миналата седмица.

Украинският посланик в София Микола Балтажи заяви, че е възмутен от появата на знамето на самообявилата се Донецка народна република (ДНР) на тържествените прояви:

В събота националната телевизия показа в репортаж от честването група хора, които бяха опънали знаме в черно, синьо и червено с надпис "Донецкая народная республика“.

Съветничката в посолството на Украйна Ана Тертичная съобщи, че посолството вече е изпратило нота в МВнР с искане да се проведе разследавне от страна на компетентните органи в България.

Киев разчита, че инцидентът ще бъде разследван.

Тертичная посочи, че българското МВнР е потвърдило зачитането на териториалната цялост на Украйна и е изтъкнало, че флагът на т.н. ДНР не е бил използван в официалната церемония.

"Посолството на Украйна разглежда това като груба провокация…и предприема мерки за дипломатическа реакция”, каза Тертичная.

"Неприятна история"

Българският външен министър Екатерина Захариева определи преди ден случая като "неприятна история".

Тя коментира пред Нова телевизия, че е много неприятно точно на Шипченската епопея да се вее знаме на "република, която никой не е признал и която е символ на това как се нарушават правните норми и как се застрашават мирът и сигурността в Европа".

Тя допълни, че случаят би бил скандал, ако знамето е било издигнато от някой държавен орган или държавен служител. В случая обаче става дума за граждани, "които имат право да изразяват мнение", казва Захариева.

Кой стои зад акцията?

Пред изданието Клуб Z председателят на организация, представяща се като Движение на русофили "Петко войвода", Иван Милчев Иванов пое отговорността за акцията.

Той коментира, че организацията му се различава от "казионните" движения, като Национално движение "Русофили", например. Според Иванов казионните организации се събират по зали и "по никакъв начин не пропагандират идеята".

"На фона на тази информационна война ние сме привърженици на историческата истина. Руснаците не са дошли за съкровището на Вълчан войвода. Руските имперски интереси съвпадат с нашето появяване на картата на света", каза Иванов.

След появата на знамето политологът Огнян Минчев призова още в неделя за приличие и коментира случая във Фейсбук:

Споделяне

Още по темата

Още от България