Разследващите още нямат достъп до останките на сваления Боинг

Киев: Районът около мястото на катастрофата е миниран от сепаратистите

Настъплението на украинската армия продължава

Киев: Районът около мястото на катастрофата е миниран от сепаратистите

Зоната около мястото в Източна Украйна, където се разби малайзийският самолет, е минирана от проруските сепаратисти, които контролират района, каза говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко, цитиран от Асошиейтед прес в сряда.

Лисенко заяви, че сепаратистите "са минирали подстъпите към района" и това засилва свързаните със сигурността опасения, които не позволяват на международния разследващ екип да стигне до мястото. "Това прави работата на международните експерти невъзможна", каза той.

За пореден ден международни наблюдатели отново не успяха да стигнат до мястото на катастрофата.

Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) тръгнаха с два автомобила без следователите от Холандия, които се опитват да стигнат до мястото от няколко дни. След разговори с бунтовниците наблюдателите от ОССЕ се върнаха в град Донецк.

Разследващият екип не може да стигне до мястото заради опасения за сигурността си и пречки от страна на сепаратистите. Държави, чиито граждани загинаха при падането на самолета, се оплакват, че мястото не е обезопасено и има все още неоткрити човешки останки.

Местни служители казаха, че при боеве в района през последните 24 часа са били убити 19 души.

Лисенко заяви, че един украински военнослужещ е загинал, а 11 са били ранени през последното денонощие в района на силовата операция в Източна Украйна.

По думите му през последното денонощие 25 пъти са били обстрелвани блокпостове и позиции на подразделения на украинските въоръжени сили в района.

Същевременно украинските сили съобщиха, че са си върнали завзетия от сепаратистите град Авдеевка на десетина километра северно от Донецк и са били мишена на нови атаки откъм Русия.

Правителствените войници водят също боеве за Иловайск, на около 20 км източно от Донецк, уточни в комюнике генералният щаб на украинските операции в източната част на страната.

Откакто си възвърнаха бунтовническата крепост Славянск в началото на месеца, украинските сили постепенно напредват към големите градове в района, в които са се окопали сепаратистите - Донецк и Луганск. В последните дни те засилиха офанзивата в района между двата града и близо до границата с Русия, която Киев и Западът обвиняват, че снабдява с оръжие сепаратистите.

Украинският генщаб подчерта, че украинските войски не са дали нито една жертва през изминалата нощ, но са били подложени на множество нападения, най-вече снощи, когато от руска територия е извършен обстрел при граничния КПП Довжански.

Тази сутрин украинските сили били атакувани от седем танка, подкрепени от автомобили, които прекосили границата близо до село Добровка, югоизточно от Донецк, посочи източникът.

При боевете в Луганск в последното денонощие е загинал един цивилен, казаха местните власти.

Управата в Донецка област, цитирана от Асошиейтед прес, съобщи за 19 убити при сражения между украински войници и проруски сепаратисти. Според сайта на управата през последното денонощие в болниците в района са били докарани 31 ранени. Снаряди са улучили вчера жилищни сгради в Донецк.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят