Киев ще обсади Донецк и Луганск, за да сломи проруските сепаратисти

Армията напредва, но бунтовниците все още оказват съпротива

Снимка: БГНЕС

Киев планира да обсади Донецк и Луганск, за да принуди проруските активисти, които все още контролират двата града, да се предадат, съобщи представител на Съвета за национална сигурност и отбрана.

"Главният стратегически план на украинската армия е да блокира Луганск и Донецк", заяви заместник-секретарят на съвета Михаил Ковал.

Вътрешният министър Арсен Аваков уточни, че по заръка на президента Петро Порошенко е бил отворен хуманитарен коридор за доставяне на помощи в Източна Украйна. По думите му някои от бунтовниците са се предали, а други са се опитали да избягат, смесвайки се с цивилното население.

Военната операция на Киев срещу сепаратистите постигна значителни успехи, като ги прогони от няколко града, сред които Славянск, Краматорск, Николаевка, Артьомовск и Дружковка.

Порошенко определи превземането на Славянск като "началото на повратната точка в битката срещу бунтовниците".

Сепаратистите, които се оттеглиха от завзетите градове обаче се прегрупират, за да възобновят борбата си срещу правителствените сили. През нощта са извършили редица нападения срещу позиции на правителствените сили в Източна Украйна. По-късно в понеделник те подложиха на артилерийски обстрел позициите на украинската армия в района на летището на град Луганск.

Тристранната контактна група за Украйна, в която влизат представители Русия, Украйна и ОССЕ, разпространи изявление с искане за мирно решение на кризата.

Основавайки се на мирния план на украинския президент Петро Порошенко и на общата декларация на четиримата външни министри (на Германия, Франция, Русия и Украйна) от 2 юли в Берлин, контактната група посочва, че спешно трябва да бъде постигнат сериозен напредък в посока на мирното уреждане на кризата, се казва в публикувано съобщение на ОССЕ.

Организацията заявява, че по време на срещата е неделя висшите представители на Украйна, Русия и ОССЕ са обсъдили настоящата ситуация в Източна Украйна, включително условията и мястото за осъществяване на по-нататъшни консултации с всички.

Москва от своя страна осъди отново действията на Киев, като обяви, че "масираният обстрел на украинската армия срещу Славянск и жилищни квартали в предградията на Луганск говори за това, че наказателната операция не е нищо друго, освен силов натиск на украинското правителство над несъгласните с неговата политика жители на Украйна".

Външният министър Сергей Лавров коментира от София, където е на посещение в понеделник, че наложително да се прекрати огъня, който взима и жертви сред мирното население.

"Среща на контактната група в Киев не беше събитие в съвсем пълен формат, понеже украинската страна беше представена от киевските власти, а опълченците не бяха представени", заяви Лавров.

Вестник "Московский комсомолец" коментира, че Киев може най-сетне да се похвали с първи истински военен успех, но от друга страна- основните сили на опълченците все още са боеспособни, а вече и концентрирани.

Значи войната продължава, коментира изданието.

Според руския политолог Алексей Макаркин перспективите на сепаратистите в Донбас зависят по-специално от "дипломатическите способности на Стрелков" да се спогоди с другите лидери на ДНР и от това как ще реагира Русия на киевския военен успех. Москва явно търси в Донбас фигури, които да преговарят с Киев, а Стрелков безспорно не е сред тях, посочва той.

Киев обвинява Стрелков, че е полковник от руското военно разузнаване. Командирът на опълченците помоли жителите на Славянск за прошка, че не е могъл да защити града и е изтеглил силите си, за да няма "още по-големи разрушения и жертви", пише "Комсомолская правда". Стрелков заяви, че се залавя с отбраната на Донецк, и вече се провъзгласи за негов военен комендант, добавя всекидневникът.

Донецк наполовина е обкръжен и частите на ДНР се готвят за безнадежден бой, твърди "Новие известия".

Разположил своя щаб в петзвездния "Донбас палас" - един от най-разкошните хотели в Украйна, комендантът Игор Стрелков обеща да подчини всички полеви командири и да превърне Донецк в цитадела. Идеята обаче мяза на открит блъф. Милионният град е твърде голям, за да го затвориш по целия периметър. Силите на Стрелков са твърде малобройни, за да формират отбранителен обръч без пролуки. А и войските на Киев нямат намерение да щурмуват града. Смятат да го обкръжат и после да действат в Донецк с малки групи диверсанти, заявява вестникът. Бойците на режима според него се канят "да отстрелват заелите отбрана, да скланят всички желаещи към оттегляне в Русия и да търсят споразумение с останалите".

Пред донецките опълченци се отварят мрачни перспективи. Без подкрепа от Москва - "политическа или директна", "всичко ще приключи много зле", смята Франц Клинцевич, депутат от Държавната дума и председател на руския Съюз на ветераните от Афганистан.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?