Киев ще плаща руския газ от валутния си резерв

Киев ще плаща руския газ от валутния си резерв

Украйна ще плаща за руския газ със средства от златно-валутния си резерв, заяви управителят на централната банка на страната Валерия Гунтарева, цитирана от РБК. Това решение правителството е взело в рамките на преговори с Международния валутен фонд.

Гунтарева съобщи, че централната банка разполага с достатъчно средства, за да изплати на Русия част от дълга за вече доставения газ в размер от 1.5 милиарда долара, и добави, че това плащане ще бъде извършено в най-скоро време.

Министърът на енергетиката Юрий Продан съобщи, че Киев засега не е изплатил дълга си към "Газпром", но ще направи това в близко бъдеще.

В петък в Брюксел беше подписано споразумение между Русия и Украйна с посредничеството на ЕС за доставки на руски газ за Украйна до края на март 2015 г.

Според договора Киев ще предплащат за газа, а доставките ще започнат чак след като част от дълга бъде платена. До края на първото тримесечие на 2015 г. трябва да бъдат изплатени 3.1 милиарда долара, като 1.45 милиарда от тях трябва да бъдат изплатени във възможно най-кратък срок, а останалите 1.65 милиарда – до края на март 2015 г.

Цената на газа до края на годината ще е 378 долара за 1000 кубически метра, съобщи след преговорите ръководителят на "Газпром" Алексей Милер. През първото тримесечие на 2015 г. цената ще бъде намалена на 365 долара. На този етап е невъзможно да бъде изчислена точната цена за цялата 2015 г., тъй като формулата ѝ включва цената на петрола на глобално равнище. Уговореното количество на доставките е 4 милиарда кубически метра, които ще бъдат доставени на равни части до края на декември.

Премиерът Арсений Яценюк заяви още в петък, че е поръчал на министерството на финансите и "Нафтогаз" да започнат изплащането на газа. Той добави, че в рамките на 36 часа от подписването на споразумението "Газпром" ще възобнови доставките. До днес руската фирма не е получила плащане.

Преди се смяташе, че МВФ ще финансира украинския дълг за газа. В края на април фондът одобри 17 милиарда долара заем за Украйна и почти веднага изплати 3.2 милиарда от тях. До края на 2014 г. Киев очакваше още 2.7 милиарда долара, но министърът на финансите съобщи, че това надали ще се случи тази година, тъй като МВФ иска да изчака създаването на ново правителство.

Споделяне

Още от Бизнес