Киев ще съди Москва за присвоена собственост след анексирането на Крим

Арсений Яценюк

Национализацията на украинска собственост след анексирането на полуостров Крим и присъединяването му към Русия нанася на Украйна щети за стотици милиарди долари, заяви премиерът на Украйна Арсений Яценюк пред журналисти след завръщането си от Брюксел, където в петък подписа политическото споразумение за асоциирането на Киев към Евросъюза.

По думите му в момента се водят сериозен разговор относно финансовата отговорност на Русия за случилите се събития в Крим и предстои Киев да се обърне към международен съд с претенциите си.

Намерението за съд на Русия идва след като в петък руските лидери Владимир Путин и Дмитрий Медведев изчислиха, че Украйна трябва да върне на Москва 11 млрд. долара, които е получила авансово през отстъпка в цената на газа заради оставането на Черноморския флот в Крим след 2017 г.

Според Яценюк, с действията си относно Крим Руската федерация е извършила въоръжен грабеж над Украйна, национализирайки десетки обекти държавна собственост на Украйна.

Още на 6 март ръководството на автономната република Крим обяви намерението си национализира украинска собственост. На 10 март властите в Крим обявиха, че смятат за национализират военно-морския флот на Украйна там, а на 19 март след подписването на договора за присъединяване към Русия бяха национализирани украинските курорти, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?