Киев удивен, че Москва му препраща българските газови компенсации

Удивление от изявлението на руския президент Дмитрий Медведев пред българския му колега Георги Първанов, че София трябва да си търси компенсациите за спрените газови доставки в Киев, изрази Министерството на външните работи на Украйна в писмо до българското Министерство на икономиката и енергетиката МИЕ).

“Подобно емоционално заявление е непартньорски и неприятелски жест към Украйна и страните от Европейския съюз”, се казва в заявлението, съобщиха от МИЕ в понеделник.

В получения документ се казва още, че “украинската страна настоятелно заявява, че няма никакви двустранни юридически задължения пред страните от Европейския съюз относно тяхното снабдяване с руски природен газ. Цялата отговорност за изпълнение на договорните задължения пред европейските потребители относно обемите и графиците на доставките на руски природен газ носи руската страна“.

От украинското външно министерство посочват още, че именно Русия в началото на януари 2009 г. едностранно и без предупреждение е спряла доставките на газ както към Украйна, така и към европейските страни през украинска територия.

“За този факт има неопровержими доказателства. Именно руската, а не украинската страна, едностранно прекрати изпълнението на украинско-руските договори и споразумения, постигнати през 2008 година на най-високо ниво – ръководителите на държавите, правителства и стопанските субекти на Украйна и Русия. В хода на преговорите с Украйна руската страна игнорира подготвените проекти на двустранни документи, които трябваше своевременно да урегулират всички въпроси за транзита на газ към европейските потребители”, цитират от МИЕ писмото от Киев..

В него се уточнява още, че Украйна не е провеждала несанкционирано отклоняване на газ и този факт еднозначно е удостоверен от Мисията от международни наблюдатели, която е работила в страната и е потвърден от еврокомисаря Андрис Пибалгс.

Украинската страна уверява, че е спазвала и ще спазва нормите на международното право и принципите, приети в европейските страни, включително и по въпросите за сътрудничеството в газова сфера.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?