Киев утвърди план за евакуация на украински граждани от Крим

Украинското правителство утвърди план за действие при евакуация на украински граждани от Крим и тяхното настаняване на територията на Украйна, съобщи министърът от правителството в Киев Остап Семерак, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В плана се съдържат предписания към всички органи на местната власт заедно с министерството на социалната политика да се подготвят за настаняване на кримчани.

Семерак изрази надежда, че няма да има заплаха от миграционен процес, но властите трябва да се подготвят за подходяща реакция при възможни миграционни движения.

Днешното заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана бе посветено на "състоянието на националната сигурност на Украйна и мерките за неутрализиране на външни и местни политически заплахи", се посочва в изявление на сайта на органа, цитирано от Ройтерс. В съвета влизат висши военни представители и представители от сферата на сигурността.

По-рано премиерът Арсений Яценюк нареди на първия вицепремиер Виталий Ярема и изпълняващия длъжността министър на отбраната Игор Тенюх да отлетят за Крим, за да уредят ситуацията. Но Интерфакс-Украйна цитира министър, според когото не са им позволили да влязат в областта.

Ярема и Тенюх могат дойдат в Крим само като частни, но не и като официални лица, заяви за Криминформ министърът на информацията на Крим Дмитрий Полонски, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят