Киев заведе дело срещу 5 петролни компании за тръстови цени

Дело срещу пет петролни компании по обвинения в тръстови съгласувания на фирмените цени на горивата и нарушение на конкуренцията заведе Антимонополният комитет на Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС в сряда. Искът е срещу Линос, ТНК-БП-Украйна, Лукойл - Украйна, Литаско - Украйна и Лукойл – Одеский. Ако бъде установено, че са нарушили законодателството за защита на икономическата конкуренция, тези фирми може да бъдат глобени с до 10 на сто от печалбата им за 2004 г.

Правителството на Украйна ще засили контрола върху цените на петролните продукти по бензиностанциите и ще глобява нарушителите, съобщи междувременно РИА Новости. Решението е взето късно във вторник на среща на премиера Юлия Тимошенко с представители на петролните компании Нефтегаз Украйна, Укранефт, Укрататнефт и Укртранснефт.

Въпреки въведените пределни цени на петролните продукти по силата на заповед на енергийното министерство, голяма част от бензиностанциите не изпълняват тези условия, се посочва в съобщението на правителството.

От 14 април правителството се разпореди цените на дизеловото гориво и бензина да бъдат понижени за сметка на намалената търговска надценка до 13 на сто. В резултат на това мрежите на редица петролни компании спряха доставките си с аргумента, че тарифите, определени от правителството, им носят загуби.

Ръководствата на нетфопреработвателни компании защитават повишението на цените на техните продукти, аргументирайки се с редица фактори. Основният от тях е 54-процентното поскъпване от началота на годината на суровия петрол, внасян в Украйна. Този ценови скок стана на фона на увеличение на данъците за украинските производители на петрол и по-големите тарифи за транспорт по железопътните линии, допълват украинските компании.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?