Киев заведе дело срещу 5 петролни компании за тръстови цени

Дело срещу пет петролни компании по обвинения в тръстови съгласувания на фирмените цени на горивата и нарушение на конкуренцията заведе Антимонополният комитет на Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС в сряда. Искът е срещу Линос, ТНК-БП-Украйна, Лукойл - Украйна, Литаско - Украйна и Лукойл – Одеский. Ако бъде установено, че са нарушили законодателството за защита на икономическата конкуренция, тези фирми може да бъдат глобени с до 10 на сто от печалбата им за 2004 г.

Правителството на Украйна ще засили контрола върху цените на петролните продукти по бензиностанциите и ще глобява нарушителите, съобщи междувременно РИА Новости. Решението е взето късно във вторник на среща на премиера Юлия Тимошенко с представители на петролните компании Нефтегаз Украйна, Укранефт, Укрататнефт и Укртранснефт.

Въпреки въведените пределни цени на петролните продукти по силата на заповед на енергийното министерство, голяма част от бензиностанциите не изпълняват тези условия, се посочва в съобщението на правителството.

От 14 април правителството се разпореди цените на дизеловото гориво и бензина да бъдат понижени за сметка на намалената търговска надценка до 13 на сто. В резултат на това мрежите на редица петролни компании спряха доставките си с аргумента, че тарифите, определени от правителството, им носят загуби.

Ръководствата на нетфопреработвателни компании защитават повишението на цените на техните продукти, аргументирайки се с редица фактори. Основният от тях е 54-процентното поскъпване от началота на годината на суровия петрол, внасян в Украйна. Този ценови скок стана на фона на увеличение на данъците за украинските производители на петрол и по-големите тарифи за транспорт по железопътните линии, допълват украинските компании.

Споделяне
Още от Бизнес