"Киевският Уили Уонка" изглежда безспорен фаворит в президентската надпревара

"Киевският Уили Уонка" изглежда безспорен фаворит в президентската надпревара

След като водещият претендент за президентската надпревара в Украйна оттегли кандидатурата си в събота, много украинци и западните им поддръжници сега са отправили взор към "киевския Уили Уонка" – милиардерът, който притежава шоколадовата корпорация "Рошен".

48-годишният Петро Порошенко бе най-високопоставеният украински индустриалец, подкрепящ уличните протести срещу сваления от власт Викор Янукович. За няколко седмици той поведе в социологическите проучвания за президентските избори на 25 май.

Известен като центрист, който в миналото е работил и за прозападни, и за проруски правителства, той силно подкрепи интеграцията на Украйна с Европа, след като Русия забрани вноса на неговия шоколад, припомня "Ню Йорк таймс".

"Шоколадовият олигарх", както е известен Порошенко, получи сериозен шанс да спечели президентските избори, след като бившият шампион по бокс Виталий Кличко, който бе втори според проучванията, се оттегли от надпреварата в негова полза."Единственият шанс да спечелим е да номинираме един кандидат от демократичните сили. Това би трябвало да е кандидатът с най-голяма подкрепа, затова аз подкрепям Петро Порошенко", обяви Кличко в събота. Самият той ще се кандидатура за кмет на Киев.

Същата вечер на Майдана бе издигнат плакат на английски: “Dream Team. Willy Wonka and Rocky.”

Така бившият премиер Юлия Тимошенко, която бе вкарана в затвора от предишния режим, остава единственият надежден съперник на Порошенко. Според данни на четири агенции, публикувани миналата седмица, Тимошенко е трета със 7.3% подкрепа. Порошенвко води с 25%, а Кличко има около 8.2%.

Бившата проправителствена партия, която е свързана с Янукович, което не спомага за успеха ѝ, издигна в събота Михаил Добкин – олигарх, тясно свързан с бившия проруски президент.

В последните дни Кличко и Порошенко посетиха Лондон и други европейски столици. Смята че, милиардерът е възприеман от Запада като човека най-способен да води страната си в настоящите времена геополитическа и икономическа криза, макар че за Тимошенко се твърди, че е подкрепяна от Германия.

Петро Порошенко, чието лично богатство е 1.3 млрд. долара, подчертава, че Украйна "не иска да вреди на Русия" и международната общност трябва да пристъпи нови санкции срещу Москва, само ако установи, че вече наложените не са ефективни. Той коментира в неделя пред британския в. "Индипендънт", че са необходими нови договорености с НАТО за гарантиране сигурността на Украйна, тъй като завземането на Крим е показало, че сегашната система не работи.

Порошенко изтъква, че всичко, което прави неговата страна, е да защитава териториалната си цялост, поддържайки своята независимост, а не да търси конфронтация.

Една от първите му задачи, след като бъде избран за президент, ще е да се фокусира върху слабите въоръжени сили, които са напълно неспособни да окажат каквато и да е смислена съпротива на руснаците. "Ние трябва да изградим ефективна и модерна украинска армия, която да защитава суверенитета на страната ни", заявява той.

В същото време посочва необходимостта от ефективни международни отношения и заявява, че Крим трябва да се върне по пътя на дипломацията и убеждаването на Русия "стъпка по стъпка".

За разлика от други свои сънародници, Порошенко не смята, че Украйна е била изоставена от Запада: "В действителност имаше много добра подкрепа – в Обединените нации, от държавите в Г-7 и ние приветстваме това". В същото време Порошенко казва: "Крим показа, че сегашната система за международна сигурност не работи и ние трябва да изградим нещо, което работи". Запитан дали бъдещо негово правителство ще пожелае присъединяването на Украйна към НАТО – нещо, на което Кремъл яростно се съпротивлява, той отговаря: Това, което може би е необходимо, е споразумение за сигурността с НАТО.

След като политическите амбиции на Порошенко станаха известни, руските власти засилиха икономическия натиск върху бизнеса му, закривайки производството на "Рошен" в Липецк, отбелязва "Ню Йорк таймс".

По думите на Порошенко, проблемът с урегулирането на отношенията с Русия се състои в това, че докато военните действия на Кремъл в Крим са сплотили руснаците около техния флаг, същото се е случило с украинците – всяко добро отношение у тях към руснаците е изчезнало.

Независимо от умерените си възгледи, Порошенко решително отхвърля предложенията на Русия за федерализация на Украйна и смята, че по този начин някой в руското правителство се опитва да каже на украинците какъв тип правителствена система да имат.

Порошенко признава, че страната му страда от ендемична корупция и предоставянето на голяма международна финансова помощ трябва да изчака, докато се справят с това: "Наблюдавам западния опит за борба с корупцията и ние трябва да се учим; трябва да има политика на нулева толерантност. Когато чуя, че се предлага план за подпомагане на семейството в Украйна, мисля,че това трябва да е втора стъпка, след като сме направили първата за елиминиране на корупцията".

На въпрос дали неговото управление няма да мине по пътя на предишните в Украйна – високи очаквания, последвани от разочарование, Порошенко твърди: "Ние ще бъдем много, много различни. Имаме план за управление. Нашата цел е да живеем по нов начин, да изградим Украйна така, че тук да има богати, свободни и честни граждани, които ще са щастливи да са украинци и да живеят в страна, уважавана от света".

Новината, че Порошенко може да стане следващия президент, е посрещната като цяло с одобрение от Майдана. "Като за олигарх той е относително чист; освен това има толкова много пари, че няма да има нужда да краде повече", коментира Николай Бандаренко, ветеран от барикадите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?