"Киевският Уили Уонка" изглежда безспорен фаворит в президентската надпревара

"Киевският Уили Уонка" изглежда безспорен фаворит в президентската надпревара

След като водещият претендент за президентската надпревара в Украйна оттегли кандидатурата си в събота, много украинци и западните им поддръжници сега са отправили взор към "киевския Уили Уонка" – милиардерът, който притежава шоколадовата корпорация "Рошен".

48-годишният Петро Порошенко бе най-високопоставеният украински индустриалец, подкрепящ уличните протести срещу сваления от власт Викор Янукович. За няколко седмици той поведе в социологическите проучвания за президентските избори на 25 май.

Известен като центрист, който в миналото е работил и за прозападни, и за проруски правителства, той силно подкрепи интеграцията на Украйна с Европа, след като Русия забрани вноса на неговия шоколад, припомня "Ню Йорк таймс".

"Шоколадовият олигарх", както е известен Порошенко, получи сериозен шанс да спечели президентските избори, след като бившият шампион по бокс Виталий Кличко, който бе втори според проучванията, се оттегли от надпреварата в негова полза."Единственият шанс да спечелим е да номинираме един кандидат от демократичните сили. Това би трябвало да е кандидатът с най-голяма подкрепа, затова аз подкрепям Петро Порошенко", обяви Кличко в събота. Самият той ще се кандидатура за кмет на Киев.

Същата вечер на Майдана бе издигнат плакат на английски: “Dream Team. Willy Wonka and Rocky.”

Така бившият премиер Юлия Тимошенко, която бе вкарана в затвора от предишния режим, остава единственият надежден съперник на Порошенко. Според данни на четири агенции, публикувани миналата седмица, Тимошенко е трета със 7.3% подкрепа. Порошенвко води с 25%, а Кличко има около 8.2%.

Бившата проправителствена партия, която е свързана с Янукович, което не спомага за успеха ѝ, издигна в събота Михаил Добкин – олигарх, тясно свързан с бившия проруски президент.

В последните дни Кличко и Порошенко посетиха Лондон и други европейски столици. Смята че, милиардерът е възприеман от Запада като човека най-способен да води страната си в настоящите времена геополитическа и икономическа криза, макар че за Тимошенко се твърди, че е подкрепяна от Германия.

Петро Порошенко, чието лично богатство е 1.3 млрд. долара, подчертава, че Украйна "не иска да вреди на Русия" и международната общност трябва да пристъпи нови санкции срещу Москва, само ако установи, че вече наложените не са ефективни. Той коментира в неделя пред британския в. "Индипендънт", че са необходими нови договорености с НАТО за гарантиране сигурността на Украйна, тъй като завземането на Крим е показало, че сегашната система не работи.

Порошенко изтъква, че всичко, което прави неговата страна, е да защитава териториалната си цялост, поддържайки своята независимост, а не да търси конфронтация.

Една от първите му задачи, след като бъде избран за президент, ще е да се фокусира върху слабите въоръжени сили, които са напълно неспособни да окажат каквато и да е смислена съпротива на руснаците. "Ние трябва да изградим ефективна и модерна украинска армия, която да защитава суверенитета на страната ни", заявява той.

В същото време посочва необходимостта от ефективни международни отношения и заявява, че Крим трябва да се върне по пътя на дипломацията и убеждаването на Русия "стъпка по стъпка".

За разлика от други свои сънародници, Порошенко не смята, че Украйна е била изоставена от Запада: "В действителност имаше много добра подкрепа – в Обединените нации, от държавите в Г-7 и ние приветстваме това". В същото време Порошенко казва: "Крим показа, че сегашната система за международна сигурност не работи и ние трябва да изградим нещо, което работи". Запитан дали бъдещо негово правителство ще пожелае присъединяването на Украйна към НАТО – нещо, на което Кремъл яростно се съпротивлява, той отговаря: Това, което може би е необходимо, е споразумение за сигурността с НАТО.

След като политическите амбиции на Порошенко станаха известни, руските власти засилиха икономическия натиск върху бизнеса му, закривайки производството на "Рошен" в Липецк, отбелязва "Ню Йорк таймс".

По думите на Порошенко, проблемът с урегулирането на отношенията с Русия се състои в това, че докато военните действия на Кремъл в Крим са сплотили руснаците около техния флаг, същото се е случило с украинците – всяко добро отношение у тях към руснаците е изчезнало.

Независимо от умерените си възгледи, Порошенко решително отхвърля предложенията на Русия за федерализация на Украйна и смята, че по този начин някой в руското правителство се опитва да каже на украинците какъв тип правителствена система да имат.

Порошенко признава, че страната му страда от ендемична корупция и предоставянето на голяма международна финансова помощ трябва да изчака, докато се справят с това: "Наблюдавам западния опит за борба с корупцията и ние трябва да се учим; трябва да има политика на нулева толерантност. Когато чуя, че се предлага план за подпомагане на семейството в Украйна, мисля,че това трябва да е втора стъпка, след като сме направили първата за елиминиране на корупцията".

На въпрос дали неговото управление няма да мине по пътя на предишните в Украйна – високи очаквания, последвани от разочарование, Порошенко твърди: "Ние ще бъдем много, много различни. Имаме план за управление. Нашата цел е да живеем по нов начин, да изградим Украйна така, че тук да има богати, свободни и честни граждани, които ще са щастливи да са украинци и да живеят в страна, уважавана от света".

Новината, че Порошенко може да стане следващия президент, е посрещната като цяло с одобрение от Майдана. "Като за олигарх той е относително чист; освен това има толкова много пари, че няма да има нужда да краде повече", коментира Николай Бандаренко, ветеран от барикадите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят