Километрични опашки на Капъкуле, конфискуват внесено от България месо

Километрични опашки от пътници, влизащи от България в Турция, са задръстили от снощи граничния пункт Капъкуле. Пътници се оплакаха, че чакали по няколко часа, за да преминат през митницата. Дълга опашка се е образувала и на граничния пункт Капитан Андреево от българската страна на границата, съобщава БТА в понеделник.

Причината е напливът от изселници, които масово се връщат от ваканцията за Курбан Байрам и носят месо от курбаните, и контролът, който митничарите засилиха за Курбан Байрама, за да не се допуска внасянето на месо над разрешените количества, а също и поради опасения, че може да се внася нелегално свинско месо.

От митницата на Капъкуле съобщили, че разрешеното количество е пет килограма на пътник и всички количества над това се конфискуват.

Пътници се оплакали, че на турската митница се работи много бавно, което е причина за опашките. Митничарите теглели на кантара цялото месо, носено от изселниците, и конфискували стоката, когато имали съмнения, че е свинско месо.

От вчера досега турските митничари са конфискували над осем тона месо, което е било поставено за съхранение във фризери. На пътниците се давали квитанции, с които могат да си вземат месото и да го върнат в България.

Над 10 хиляди пътници на ден са преминали за последните два дни през турската митница на Капъкуле.

Изселниците протестират, като натискат клаксони. "Не разбираме защо се прави този тормоз на нашата митница и не ни разрешават да си носим месо, нали празникът е наш, а не на българите", се оплакаха изселници пред камерите на турска телевизия.

Споделяне

Още от Балкани