Ким Чен-ир е на второ за годината посещение в Китай

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ир е на посещение в могъщия си съюзник Китай, вероятно със сина си, смятан за негов наследник - Ким Чен Ун , съобщиха източници от южнокорейското правителство, цитирани от Ройтерс. Според тях Ким Чен-ир пътува с влак.

Той посетил в четвъртък две училища в североизточен Китай, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на разкази на учители.

Това е второто посещение на Ким Чен-ир в Китай тази година. Ройтерс отбелязва, че той рядко пътува в чужбина и, когато го прави, използва влак. Смята се, че се ужасява от пътуване със самолети.

Официално съобщение на китайските или севернокорейските власти за пътуването на Ким Чен-ир все още няма. Правителствен говорител заявил пред журналисти в Пхенян, че лидерът "лично ръководи производствения процес във фабрика в северната част на страната".

Според различни информации Ким Чен-ир е в тежко здравословно състояние, след като е прекарал сърдечен удар през 2008 година и според анализатори бърза да осигури преминаването на властта към сина му Ким Чен Ун. Предполага се, че пътуването му в Китай е свързано с предаването на властта и търсенето на финансова помощ. Според експерт по корейските въпроси от университет в Шанхай Ким Чен-ир не се нуждае от одобрението на Китай за предаването на властта, но може да смята, че е необходимо да уведоми Пекин за плановете си.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?