Ким Чен-ун е избран за депутат със 100% от гласовете

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е избран със 100 процента от гласовете на избирателите за депутат в парламента на Северна Корея на изборите, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

 

Всички кандидати за депутати от единствената партия участваща във вота - Корейската трудова партия - също са избрани.

 

Избирането на Ким Чен-ун за депутат е израз на абсолютната подкрепа на севернокорейския народ и на дълбокото доверие, което хората питаят към него, коментира севернокорейската информационна агенция КЦТА.

 

Ким Чен-ун участва за първи път в парламентарни избори.

 

Той беше кандидат от избирателна секция номер 111 подобно на баща си Ким Чен-ир. Вчера кадри показаха там военни да се редят на дълги опашки, за да гласуват.

 

Избирателен окръг 111 е известен като планината Пекту.Той е разположен близо до китайската граница. Планината е смятана за свещена от севернокорейците, защото се смята, че там е роден основателят на Северна Корея Ким Ир-сен. Историци твърдят, че там е роден и Ким Чен-ир през 1942 г.

 

Парламентът на Северна Корея има петгодишен мандат и се събира два пъти в годината. Последната сесия на парламента беше през април 2013 г.

 

На вчерашните избори за първи път в полезрението на медиите като високопоставен държавен служител се появи малката сестра на Ким Чен-ун - Ким Йо-джон, отбелязва Франс прес.

 

Дамата, която е на 26 години, придружи брат си, когато той отиде да гласува на вота.

 

За първи път медиите я обрисуват като високопоставен държавен служител, но не уточняват каква е ролята ѝ във властта.

 

Смята се, че тя е организатор на събитията на кабинета на Северна Корея и трябва да помогне на брат си да консолидира властта си.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?