Ким Чен Ун екзекутира двама високопоставени чиновници със зенитна картечница

Ким Чен Ун екзекутира двама високопоставени чиновници със зенитна картечница

Двама високопоставени севернокорейци са били екзекутирани със зенитна картечница по заповед на Ким Чен Ун, съобщи южнокорейският в. "Йонганг Илбо".

Ри Йонг Ин, високопоставен чиновник в министерство на образованието, бил арестуван за това, че задрямал по време на среща с Ким Чен Ун, като официалния претекст бил обвинение в корупция.

Бившият министър на земеделието Хванг Мин пък бил притиснат за предложен от него проект, който бил оценен като директно предизвикателство към ръководството на Първия.

Ако информацията е достоверна, това ще е поредния случай на бруталност проявена от режима спрямо своя държавен апарат.

Откакто е на власт от 2011 г. Ким Чен Ун заповяда поредица от екзекуции. Най-обсъждана беше смъртната присъда на неговия чичо Жанг Сон Таек. Само през 2014 г. севернокорейският диктатор екзекутира 50 свои сънародници по обвинения, вариращи от взимане на подкупи до гледане на южнокорейски сапунени опери.

"Ким Чен Ун продължава да подменя старата гвардия от времето на режима на баща си с лоялисти", коментира Робърт Кели, професор по политически науки в южнокорейския университет Пусан. Според него това било характерен стил за използване на скалъпени обвинения, прилаган от тоталитарни режими.

През февруари Ким нареди екзекуцията на военния шеф Ри Йонг Джил по ред обвинения, включително корупция. През януари миналата година същата съдба сполетя ген. Пьон Ин Сон, командващ операциите в армията, за несъгласие с държавния глава. С живота си се прости и военният министър Хьон Йонг Чол за това, че задрямал по време на митинг.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?