Ким Чен-ун иска да спаси срещата с Тръмп

Ким Чен-ун иска да спаси срещата с Тръмп

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун препотвърди ангажимента си за "пълна" денуклеаризация на Корейския полуостров и за провеждане на планираната среща с американския президент Доналд Тръмп, съобщи в неделя президентът на Южна Корея Мун Дже-ин след вчерашната си среща с Ким в граничното селище Панминчжон.

Тръмп, който миналата отмени планираната за 12 юни среща с Ким, междувременно даде да се разбере, че подготовката за нея продължава.

Новото развитие на ситуацията стана възможно след изненадваща среща в събота между лидерите на двете Кореи, представена от официалните корейски медии в "холивудски" стил, на фона на драматична музика и ръкостискания в забавен каданс.

Ким Чен-ун потвърди намерението си да води на 12 юни в Сингапур преговори с президента на САЩ Доналд Тръмп, заяви на пресконференция в неделя южнокорейският президент Мун Дже-ин.


"Ким Чен-ун потвърди ангажимента си за денуклеаризация на Корейския полуостров", добави той.

По думите на Мун, лидерът на Северна Корея е изразил безпокойство заради продължаващото напрежение в отношенията с Вашингтон. "Той е обезпокоен от позициите на САЩ и за това дали те могат да предоставят на Северна Корея твърди гаранции за сигурност", каза президентът.

За решаване на този въпрос са необходими преки двустранни контакти, каза Мун обеща да окаже активна подкрепа в тази насока.

"Надявам се след успешни преговори между лидерите на САЩ и КНДР да се състои тристранна среща на върха с участието на Република Корея, на която да бъде подписан документ за официално приключване на Корейската война", каза той.

По-рано Тръмп отмени насрочената за 12 юни среща с Ким Чен-ун заради "враждебността" на Северна Корея. В събота обаче той заяви, че нещата се движат много добре.

Би Би Си съобщи, че американски пратеник е отпътувал в неделя за Пхенян. Сапг Ким, бивш американски посланик в Южна Корея, ще води разговори със севернокорейския зам.-външен министър за подготовката на срещата, съобщиха американски и корейски медии.

Преговорите в Сигапур ще са кулминация на дипломатическите усилия, започнали тази година в опит да се разсее напрежението, заплашващо да прерасне във военна конфронтация, между ядрено въоръжената Северна Корея, от една страна, и Южна Корея и съюзника ий САЩ, от друга.

Проведената в събота среща между лидерите на двете Корея е втората помежду им след първата историческа среща на 27 април.

Мун Дже-ин заяви, че Ким Чен-ун е потвърдил ангажимента си за "пълна" денуклеаризация на Корейския полуостров, но не бил сигурен дали Вашингтон може да гарантира стабилността в неговия режим.

Притесненията на Ким са за това дали неговата страна може да се довери на Съединените щати по отношение на обещанието им да прекратят враждебните отношения, каза още Мун.

Според корейските медии двамата лидери имали "откровен диалог" и Ким "изрази своята непроменена воля за историческите...разговори на върха". Той освен това призовал за сътрудничество с цел "установяване на механизъм за постоянен и траен мир" и е открит за "нова ера на помирение и единство".

Корейските медии освен това съобщават, че двамата "топ лидери" от двете страни ще имат още разговори в петък.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят