Ким Чен-ун не иска децата му цял живот да носят бремето на ядрените оръжия

Ким Чен-ун не иска децата му цял живот да носят бремето на ядрените оръжия

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е казал на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, че не иска децата му да живеят с бремето на ядрените оръжия, твърди бивш служител на ЦРУ, участващ в дипломатическите усилия на високо равнище по въпроса за ядрените оръжия на Севера и цитиран днес от Ройтерс.

Ким е направил това необичайно лично признание пред Помпейо по време на визитата на американския държавен секретар в Пхенян през април м.г., когато се подготвяше историческата първа среща между севернокорейския лидер и американския президент Доналд Тръмп в Сингапур през юни.

"Аз съм баща и съпруг. Имам деца и не искам те да носят през целия си живот на плещите си бремето на ядрените оръжия", казал Ким Чен-ун, цитиран от бившия служител на ЦРУ Андрю Ким. С тези думи пхенянският лидер отговорил на Помпейо, когато бил запитан дали желае да прекрати ядрената си програма.

Андрю Ким припомнил тези случка в лекция вчера пред Центъра за азиатско-тихоокеански проучвания на Станфордския университет, където той е гостуващ изследовател. Според него лидерът на Северна Корея изразил силно желание за подобряване на отношенията със САЩ като начин за изграждане на доверие между двете страни, което той смятал като необходимо условие за прекратяване на ядрената оръжейна програма. 

В събота севернокорейският ръководител Ким Чен-ун замина  от железопътната гара в Пхенян за Ханой, където е насрочена предстоящата му среща с президента на САЩ Доналд Тръмп. Това съобщи пред кореспондента на ТАСС в КНДР дипломатически източник, пожелал анонимност, предаде агенцията.

"Около 17.00 ч. местно време (10.00 българско) Ким Чен-ун замина за Ханой с бронирания си влак. Очаква се лидерът на Северна Корея да пропътува по жп линията цялото разстояние до столицата на Виетнам, като мине транзитно през Китай", посочи източникът.

По-рано днес Виетнам съобщи, че Ким ще направи официално посещение в страната през "следващите дни", без да посочи дати.

Срещата Ким - Тръмп ще се състои в Ханой на 27-28 февруари. 

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?