Ким Чен-ун откри жилищен комплекс със 70-етажни небостъргачи в Пхенян

Ким Чен-ун откри жилищен комплекс със 70-етажни небостъргачи в Пхенян

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун откри в четвъртък комплекс от жилищни блокове небостъргачи, предаде Асошиейтед прес.

 

Над 100 000 души се събраха за тържественото събитие. Ким пристигна с черна лимузина и се качи на покрития с червен килим подиум за церемонията, за да пререже лентата, но не произнесе реч.

Откриването на комплекса е част от тържествата по случай 105-ата годишнина от рождението на основателя на комунистическата севернокорейска държава Ким Ир-сен - дядо на днешния лидер. За КНДР това е най-голям празник. В събота се очаква голям военен парад в Пхенян.

АП отбелязва, че въпреки високото напрежение между Пхенян и САЩ положението в столицата на Северна Корея изглежда необичайно спокойно. Хиляди жители на града се събират всеки ден на репетиции за участието си в масовите прояви и за многолюдни улични партита. Властите в Пхенян са поканили голям брой чуждестранни медии да отразят събитията за рождения ден на Ким Ир-сен.

Премиерът на КНДР Пак Пон-чжу каза, че новооткритият жилищен комплекс "въплъщава най-новите постижения на архитектурната наука и технология, включително соларни и геотермални технологии, екологични покриви и стени". Небостъргачите в комплекса достигат 70 етажа и бяха издигнати за малко повече от година.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?