Ким Чен-ун се извини за застрелян южнокореец

Ким Чен-ун, сн. БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се извини за убийството на южнокорейски служител край спорната морска граница между двете Кореи. Ким каза, че "съжалява много" за "неочаквания" и "злощастен" инцидент, съобщиха южнокорейски представители, цитирани от Асошиейтед прес.

"Председателят на Държавния съвет, другарят Ким Чен-ун, съжалява много за това, че е предизвикал голямо разочарование у президента Му Дже-ин и южнокорейските граждани заради един неочакван и злощастен инцидент" във време, когато Южна Корея се мъчи да се справи с коронавирусната пандемия, се казва в севернокорейското послание, цитирано от съветника на президента Мун, Со Хун.

Вчера Южна Корея обвини Северна Корея, че преди няколко дни е застреляла южнокорейски държавен служител, който вероятно се е опитвал да избяга от родината си, и е изгорила тялото му, след като го е открила върху плаващ предмет в севернокорейски води. Южнокорейските власти нарекоха това "зверско деяние" и поискаха от КНДР да накаже виновните.

Според севернокорейското послание войниците на КНДР първо стреляли с халосни патрони, след като мъжът не можал да обясни напълно какво прави там, а само казал, че е от Южна Корея.

После показал признаци, че се опитва да бяга, което накарало севернокорейските войници да открият огън и те произвели десет изстрела. Когато войниците се приближили до плаващия предмет, върху който бил човекът, те открили там само много кръв, а мъжът не се виждал никъде. Войниците заключили, че той е мъртъв, и изгорили плаващия предмет съгласно правилата за борба с коронавируса, казва Пхенян. 

В сряда Ан Йон-хо, високопоставен офицер от южнокорейската армия, заяви пред южнокорейските депутати, че Северна Корея вероятно е застреляла служителя в изпълнение на затегнати правила за борба с коронавируса, които включвали "безразборна стрелба" по всеки, който незаконно се приближи до границите ѝ.

Южнокорейският министър на отбраната Со Ук заяви, че се предполага, че служителят се е опитвал да избяга, защото си е оставил обувките на кораба, с който първоначално плавал, сложил си е спасителна жилетка и се качил на плаващия предмет, на който е бил открит в севернокорейски води.

Со допълни, че има и косвени улики, че служителят е имал намерение да избяга. Според някои експерти обаче всичко това не е достатъчно, за да се заключи, че мъжът е бил беглец.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят