Кинофестивалът в Кан ще бъде открит с прожекция на филма за принцеса Грейс

Шестдесет и седмото издание на международния кинофестивал в Кан ще бъде открито в сряда с прожекция на "Грейс от Монако" - биографичния филм на френския режисьор Оливие Даан с участието на Никол Кидман в главната роля, предаде Франс прес. Водещ на церемонията ще бъде френският актьор и певец Ламбер Уилсон.

Осемнадесет филма от над 1700 участвали в селекцията ще се включат в надпреварата за наградата "Златна палма". В конкурсната програма са ленти като "Сбогом на езика" на Жан-Люк Годар, "Звездна карта" на канадеца Дейвид Кроненбърг, "Залата на Джими" на британския режисьор Кен Лоуч и "Два дни, една нощ" на белгийците Жан-Пиер и Люк Дарден.

Председател на журито тази година е новозеландската режисьорка Джейн Кемпиън, чийто филм "Пианото" печели "Златната палма" в Кан през 1993 г.

Кинофестивалът в Кан ще продължи до 25 май. Италианският актьор Марчело Мастрояни е лице на официалния афиш на феста. Мастрояни е изобразен в близък план, хвърлящ характерния си поглед през чифт очила. Кадърът е взет от култовия филм на Федерико Фелини "Осем и половина", представен в Кан през 1963 г.

Споделяне

Още от Общество

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?