Киноиндустрията ще получи данъчни облекчения

Това ще вдигне оборотите на отрасъла със 70 процента, очаква правителството

Киноиндустрията ще получи данъчни облекчения

Данъчни облекчения ще бъдат предоставени на киноиндустрията през следващата година с очакване оборотите ѝ да нараснат със 70 процента и това от своя страна да доведе до в пъти повече приходи в бюджета спрямо предоставените преференции. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева пред журналисти във вторник след конференция на Българската агенция за инвестиции за постигнатите резултати по проект за привличане на повече вложения, финансиран с европари.

Везиева не пожела да коментира ще са стимулите, които ще получи най-вече киноцентърът "Ню Имидж Бояна", тъй като все още междуведомствено работна група обсъжда вариантите. Анализът ще е готов през януари, ще му се направи оценка за въздействието върху бюджета и икономиката и чак след това ще бъдат предприети законодателни промени, обясни тя. По думите ѝ в момента се проучвали британския и унгарския опит и облекченията можело да бъдат както от преки данъци, така и от косвени. Зам.-министърът обаче каза, че не е привърженик на даваните от Румъния стимули за киноиндустрията под формата на възстановяване на данъка върху добавената стойност.

Мерките се предприемат, защото освен Румъния, която за три месеца въвела връщането на ДДС за сниманите фирми, и други държави в региона са започнали да дават преференции за кинаджиите. А страната ни не просто иска да запази ръста на приходите от кино, а да ги увеличи значително. За тази година оборотите в българската киноиндустрия са нараснали с 12-18 на сто. Според анализ, при данъчни стимули трендът може да скочи значително до 70 процента повече пари за правене на филми в България. През година има нарастване на сниманите ленти от екипи от САЩ, Русия и Индия, посочи Везиева. Тя каза, че по темата вече е разговаряно с финансовия министър Владислав Горанов и сметките сочат, че спадът на приходите в хазната заради данъчните облекчения за киноиндустрията ще бъде сериозно компенсиран от повечето снимани продукции и съответно обороти.

Преди това по време на конференцията зам.-министърът на икономиката определи креативната и рекреативната индустрия като един от приоритетите на правителството за привличане на инвестиции. Тя обясни, че под креативната разбира именно киното и развлеченията, а балнео и ентотуризмът като част от рекреативната индустрия са другите сектори с голям потенциал.

Везиева каза, че в следващите две седмици до края на годината ще се отвори схемата за иновации на стартиращи и развиващи се фирми и тези две индустрии ще могат да получат еврофинансиране по новата оперативна програма "Конкурентоспособност и иновации" в периода 2013-2020 г.    

Споделяне

Още от Бизнес