Последният от Златната ера

Кинолегендата Кърк Дъглас почина на 103 години

Кинолегендата Кърк Дъглас почина на 103 години в сряда. Това съобщи синът му актьорът Майкъл Дъглас на страницата си във "Фейсбук".

"Животът ми е като филм", казва Дъглас в интервю за "Бостън Глоуб" през 1988 г. "Ако ми бяха изпратили сценария, сигурно щях да го отхвърля", допълва той.

Идващ от бедно семейство на еврейски руски имигранти, Дъглас успява да се издигне до висините на Холивуд, пише АФП.

Той е един от последните от Златната ера на киното. Изиграва ролята на мачо в около 90 филма в рамките на шест десетилетия кариера.

С очарователни трапчинки и цепка на брадичката, Дъглас е популярен сред дамите. Признава, че е бил гневен в зряла възраст заради трудното си детство в Ню Йорк.

"Все още тая гняв в себе си", казва той пред "Ню Йорк Таймс" през 1988 г. след излизането на първата му автобиография.

"Мисля, че трябва да го оставя да си иде, защото смятам, че гневът беше горивото, което използвах за постигането на това, което исках да правя. Виждате го във филмите ми, виждате го в имитациите, които хората ми правят", казва той.

Ролята, която може би го обезсмърти като звезда, беше на непокорния римски роб, който става гладиатор в епоса "Спартак" от 1960 г.

В ролята на Спартак

Кърк Дъглас е продуцент на филм, който взе четири Оскара. Спечели похвала за включването в надписите на истинското име на холивудския сценарист Далтън Тръмбо, който беше в черен списък заради своите симпатии към комунистите и пишеше под псевдоним.

Кърк Дъглас е номиниран за "Оскар" за ролята му на боксьор в "Шампион" (1949), безмилостен продуцент на филми в "Лошите и красавицата" (1952) и на измъчения художник Винсент Ван Гог в "Жажда за живот" (1956).

Но единственият му Оскар идва през 1995 г. като почетна награда за цялостен принос "50 години като творческа и морална сила в общността на киното".

Други запомнящи се негови роли бяха на френски редник в самоубийствена мисия през Първата световна война в "Пътища на славата" (1957 г.) и американската легенда Док Холидей в "Престрелка при О.К. Корал" (1957 г.).

"Често актьорът представя злодей, аморален тип или самонадеян крадец. Кърк Дъглас се грижеше да омекоти твърдостта си с внушения за болка, остроумие и симпатия", казва Американският филмов институт, който го нарежда на 17-о място в списъка на най-великите легенди на екран.

През 70-те години той застава зад камерата, режисирайки "Scalawag" (1973) и "Posse" (1975). Също така се занимава с писане, като през 1988 г. издава първата си автобиография, последвана от още 10 заглавия.

В автобиографията си Дъглас пише: "Винаги съм работил с теорията, че когато играеш слаб персонаж, трябва да намериш момент, когато той е силен. И ако играеш силен характер, намери момент, когато той е слаб".

Дъглас е роден с името Исур Даниелович Демски в Ню Йорк на 9 декември 1916 г. в семейството на неграмотни еврейски руски имигранти. Той е единствено момче с шест сестри.

Беше трудно, казва той по-късно. С бедно семейство, антисемитизъм и баща алкохолик, е принуден да изкарва прехраната си като мияч.

"Това е моят произход, по дяволите. Баща ми беше неграмотен руски имигрант, най-ниското стъпало", казва той след време.

Мечтата му за спасение била актьорството и той започва да играе в гимназията. Влиза в Американската академия за драматично изкуство и променя името си.

За да оцелее е работил като сервитьор, общ работник и портиер. През 1941 г. влиза на Бродуей, но начинаещата му кариера е прекъсната от службата във флота. След войната се отправя към Холивуд.

Романтичните му завоевания са много, въпреки че веднъж казва, че никога не ги е броил. Сред тях са звезди като Рита Хейуърт, Марлене Дитрих, Джоан Крофорд и Ава Гарднър.

Четиримата му сина също са актьори. Майкъл и Джоел са от брака му с актрисата Даяна Уебстър, с която се развежда през 1951 година.

Три години по-късно Кърк Дъглас се жени за Ан Буйдънс, от който брак се раждат Питър и Ерик, който почина през 2004 г. от свръхдоза.

Със съпругата си Ан

Кърк Дъглас има тежки моменти. Оцелява при катастрофа с хеликоптер през 1991 г. и успява да преживее инсулт през 1996 г. На своя 100-и рожден ден през 2016 г. той приписва забележителното си дълголетие на втория си брак.

"Имах късмета да намеря своята сродна душа преди 63 години и вярвам, че прекрасният ни брак и нашите нощни разговори в този "златен час" ми помогнаха да оцелея във всички неща", казва той за списанието за знаменитости "Клозер Уикли" (Closer Weekly).

"За мен и братята ми Джоел и Петър той беше просто татко, за Катрин Зита-Джоунс - прекрасен свекър, за внуците и правнука - техния любящ дядо, а за съпругата му Ан - прекрасен съпруг", написа Майкъл Дъглас във Фейсбук.

"Животът на Кърк беше добре изживян и той оставя наследство във филми, които ще останат за бъдещите поколения, и история като известен филантроп, който работи за подпомагане на обществеността и за мир на планетата", допълва той.

Със сина си Майкъл и внука си Камерън

Споделяне

Още от Общество