Кинорежисьорите протестират срещу орязаните субсидии за кинопроекти

В декларация, адресирана от премиера, председателя на Народното събрание и министъра на културата, Асоциацията на българските кинорежисьори протестира срещу предвиденото в бюджета за догодина орязване с 57 % на държавната субсидия за кинопроекти в противоречие със Закона за филмовата индустрия.

В декларацията се посочва, че Изпълнителната агенция "Национален филмов център" (НФЦ) е създадена със специален закон, който регламентира начина на определяне на държавната субсидия за кинопроекти. Тази субсидия освен това е отделена от останалите средства на Министерството на културата.

"В известен смисъл може да се говори за финансова автономност на НФЦ в раздела проекти. Именно с тях държавата осъществява своята културна политика в областта на киното. На практика се оказва, че държавата се оттегля от киното", се посочва в декларацията.

В нея се припомня, че "в последните години българското кино се събуди от дългия лeтаргичен сън", включително и заради съживяващата роля на Закона за филмовата индустрия.

"Заживяхме с надежда и очаквахме реформа в духа на европейската практика и законодателство, което означава грижа на държавата, фонд за киното и  допълнителни постъпления от ползвателите на комерсиално щамповани кинопродукти, които винаги имат нетен приход. Изведнъж всичко рухва, защото финансисти, незапознати със специфичните особености на филмовата индустрия, фрапиращо орязват парите за кино", заявява в декларацията си Асоциацията на българските кинорежисьори.
Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?