Киносалоните длъжни да прожектират поне 15% български и европейски филми

Не по-малко от 15% от общото годишно време на всеки киносалон трябва да бъде предназначено за български и европейски филми. Държавата ще подпомага разпространението и прожекциите на български филми и на филми, създадени с българско участие, реши парламентът при окончателното приемане на текстове от закона за филмовата индустрия.

Специална комисия ще категоризира филмите, които могат да се разпространяват и показват в България. Филмите се разделят на 5 категории - A, B, C, D, и X. Най-високият клас е категория А, според която филмът утвърждава идеалите на хуманизма, популяризира националната и световната култура или помага за възпитанието на децата. Предпоследната категория D се дава на филми със значителен брой кадри с еротично съдържание или с употреба на алкохол, наркотици или значителен брой кадри с насилие. Такива филми са забранени за лица под 16 години. Най-ниска е категория X, когато филмът е с натуралистично съдържание или демонстративно показва насилие. Подобен филм ще бъде забранен за лица под 18 години и ще може да се прожектира само в специализирани киносалони.

Не се категоризират изобщо и не могат да се разпространяват филми, които възхваляват или оневиняват жестокост, насилие, употреба на наркотици, подбуждат към расова, полова, религиозна или национална ненавист.

За разпространение на филми без виза и за нарушение на разпоредбите на отделните категории глобата е от 5000 до 15 000 лв., а при повторно нарушение - от 10 000 до 30 000 лв. За филмово-продуцентска или разпространителска дейност без регистрация, както е по закон, глобата е от 8000 до 20 000 лв.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: