Киностудио "Време" иска да остане държавно

Агенцията за приватизация /АП/ е блокирала дейността на филмовата студия "Време" заради предстоящото раздържавяване, съобщи на пресконференция днес управителят на студията режисьорът Станимир Трифонов. По думите му, в момента "Време" не може да дава техника под наем и да сключва договори за копродукции.

Този понеделник подобен протест срещу Агенцията за приватизация изказаха и от студио "Орфей", което също е предвидено за продажба. Министерството на културата не желае приватизацията на двете студиа, но АП вече е обявила процедурата в Държавен вестник.

Целият конфликт е заради апетитната недвижима собственост на "Орфей" и "Време", които притежават имоти не само в София, но и по Черноморието.

Аудиовидео "Орфей" ЕАД разполага със 18 дка земя на стойност 3 млн.лв. в близост до търговския център Интерпред в София, а "Време" - четириетажна сграда на централната улица "Дондуков". Двете студиа освен това разполагат и с богати количество филмов архив, чиято стойност като авторски права е няколко пъти по-висока от наличната кино и телевизионна техника.

Директорът на студио "Време" Станимир Трифонов подчерта днес, че двете дружества са изключително важни центрове за осъществяване на политиката на министерство на културата, както и за производството на български филми. Те са и единствената база за практически занимания на студентите от киноспециалностите у нас.

Единственият изход е "Орфей" и "Време" да бъдат включени в списъка с предприятия, които няма да се приватизират, смята Трифонов. Аргументите против раздържавяването са, че дружествата са печеливши и нямат задължения. Печалбата за 2001 г. на "Време"е 12 000 лева, а за 2002 г.- около 11 000 лева, обявиха от културното министерство.

В момента в производство са четири документални филма - "Закуска на тревата" /пред премиера/, "Портрет на Борис Карадимчев", "Флигорната на Свети Йоан Предтеча", със субсидия от Националния филмов център, и "Слепият музикант", финансиран от БНТ, съобщи шефът на "Време".

Водят се преговори с два големи кабелни оператора за разпространение от 1 септември на програмата на Филмовия канал "Време", за който студията е получила лиценз от Съвета за електронни медии. Програмата ще бъде от български филми - анимационни, документални и игрални, от началото на българското кинопроизводство до днес. Ще има и няколко рубрики, посветени на българските кинематографисти. За да бъдат показани по новия канал, близо 5 000 филма от архива на студията, "Време" разчита на подкрепа от министерството на културата за прехвърлянето им от филмова лента на магнитни и цифрови носители.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?