Кинотворци искат оставката на ресорния зам.-министър на културата

Кинотворци искат оставката на ресорния зам.-министър на културата
Кинотворци начело с режисьора Евгений Михайлов поискаха в понеделник оставката на ресорния зам.-министър на културата Димитър Дерелиев. Те смятат, че Дерелиев съсипва българското кино и се намира във фрапиращ конфликт на интереси. Конфликтът се състои в това, че в качеството си на зам.-министър Дерелиев е станал представител на държавата в ръководството на Ню Бояна филм, където до лятото е участвал като физическо лице и "дясна ръка" на Дейвид Варод, собственик на компанията. В киногилдията подозират Дерелиев в машинации с цел изгода за частната компания.

От Министерството на културата съобщиха, че Димитър Дерелиев е подал на 21 юни 2009 г. писмена молба за освобождаването му от Съвета на директорите на дружество "Ню Бояна филм".

Тъй като съгласно приватизационния договор на правителството Министерството на културата задължително определя един свой представител в Съвета на директорите на дружеството, за да наблюдава дейността му, със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов от 10 август 2009 г. заместник-министър Димитър Дерелиев е определен като представител на държавата в Съвета на директорите на"Ню Бояна филм". На извънредно Общо събрание на акционерите на дружеството на 5 октомври 2009 г. предложението на Министерството на културата е гласувано, обясняват още от там.

Така Дерелиев бързо се връща на старото си работно място, но този път като представител на държавата. Интересно е, че според изказвания на Дейвид Варод пред медии Дерелиев бил "дясната му ръка“, но след като министър Вежди Рашидов го поискал като част от екипа си, Варод се съгласил от уважение към Рашидов, въпреки че това било трудно решение. Самият Дерелиев обаче е подал молба за освобождаването си от Съвета на директорите през юни, преди още да са се състояли парламентарните избори и много преди да е известно, че Рашидов ще оглави министерството на културата.

Миналата седмица Рашидов освободи режисьора Станимир Трифонов от поста управител на Филмова студия "Време". Официално като причина беше изтъкнат анализът на финансовите резултати на дружеството за 2008 – 2009 година, без да се посочва какви са резултатите. От гилдията подозират, че Трифонов е бил отстранен с цел студия "Време" да бъде ликвидарана, а активите ѝ да станат част от "Ню Бояна филм".

Позицията на Министерството на културата е, че конфликт на интереси няма, защото Дерелиев вече не получава пари от компанията. Оттам уточниха, че на заседанието на Управителния съвет на 5 октомври на Дерелиев е определено възнаграждение от 500 лева, но още на следващия ден със специален анекс той се е отказал от него. "Така Дерелиев изпълнява клаузите на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси", се посочва в позицията на министерството.

Михайлов обаче даде пример, с който онагледи абсурда около гастрола на зам.-министъра от борда на компанията към министерството и обратно. При приватизацията на Киноцентъра Михайлов бе обвинен, че е предоставил на Военно историческия, Археологическия и Националния исторически музей облекла и вещи от реквизит на Бояна, свързани с историята на българското кино, на стойност над 50 хил. евро.

Оценката на тези вещи според него обаче е 4 хил. лв. Евгений Михайлов бе съден от Ню Бояна филм, чийто член на Съвета на директорите е Дерелиев. "На практика се получава така, че зам. министърът на културата иска връщане на реквизита и съди НИМ, който е подчинен на Министерството на културата", посочи Михайлов.

Той обвини Дерелиев, че не работи за интересите на българското кино и посочи, че средствата от бюджета, заложени за 2010 г. за кино са намалени наполовина и са в размер на 8 млн. лв. "В Националния филмов център в момента има само 12 щатни служители, а предложеният законопроект за киноиндустрията предвижда единствено облекчение за чужди инвестиции", каза Михайлов.

Той ще изпрати на европейските институции документи за ощетяването на държавата след приватизацията на "Бояна филм", ако прокуратурата не се самосезира. След влизането си в Киноцентъра, "Ню Бояна филм" и "Ню имидж" са поискали за 2.5 дка реституирана земя на частни собственици - 750 хил.евро. В същото време Киноцентърът, който е разположен върху 302 дка., бе продаден само за 5 млн. евро, припомни Евгений Михайлов.

"Приватизацията на "Бояна филм" е приключила през ноември 2006 г. и е необяснима тревогата, възбудила г-н Михайлов през 2010 г", бе отговорът на Министерството на културата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?