"Кинтекс" атакува отдавнашни външни пазари

"Кинтекс" атакува отдавнашни външни пазари

Държавният оръжеен търговец "Кинтекс" подготвя нови договори за продукцията на военните заводи като се водят преговори и с държави, с които отдавна дружеството не е работило или няма забрана за търговия. Пред подписване е голяма сделка за "Дунарит" в Азия, коректно се изпълняват и договорите на "Емко". Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов пред парламентарната комисия по икономическа политика в сряда.

Караниколов миналата есен искаше държавата да придобие русенския военен завод "Дунарит" чрез изкупуване на негов дълг към фалиралата КТ и като част от тази атака бяха предприети действия срещу влизането на "Емко" като собственик в "Дунарит" чрез спиране на лиценз за износ, но в крайна сметка операцията се провали.

Сега пред депутатите той заяви, че "Кинтекс" работи еднакво добре както за частните, така и за държавните заводи от военната промишленост.

Караниколов каза още, че стоката, произведена от "Емко" за сделка на "Кинтекс" и блокирана при спирането на лиценза за износ, вече е експедирана до държавата, възложител на поръчката. В скандала с прекратените договори с "Емко" стана ясно, че военната продукция е била предназначена за Индия.

Третата страна плати на "Кинтекс". Парите са преведени до стотинка на дружеството "Емко". За "Дунарит" уверявам, че индийската държава е одобрила самото дружество като производител на съответната продукция, без да казвам каква е", заяви още министърът на икономиката.

Споделяне

Още от България