Кипър може да има нужда от още пари

Международният валутен фонд (МВФ) смята, че Кипър може да има нужда от още пари, ако икономиката се свие повече от очакваното, пише кипърският гръцки вестник "Филелефтерос" по повод доклад на институцията. В доклада се отбелязва, че има отклонение от прилагането на условията по кредитното споразумение.

Според МВФ все още има възможности за намаляване на заплатите на държавните служители, които взимат много по-големи възнаграждения в сравнение със средните за Европейския съюз.

Очаква се тази седмица експертите на Тройката международни кредитори да поставят въпросите на обсъждане, посочва изданието. Инспекторите пристигат във вторник и ще останат на острова три дни.

Тройката ще отправи остро предупреждение към Кипър, пише в. "Алития". Очаква се това да стане при посещението на ръководителите на Тройката на острова, което ще бъде през юли или в началото на август. Причината е, че според кредиторите има опасност Никозия да "изпусне европейския влак", ако не ускори процедурите, свързани предимно с рекапитализацията на банковия сектор. Рекапитализацията на банките е част от условията в кредитното споразумение на Кипър е Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и МВФ.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?