Кипър няма да приеме заем при налаганите от кредиторите условия

Кипър няма да приеме заем при налаганите от кредиторите условия

Република Кипър няма да приеме заем от кредиторите при поставените от тях условия, заявява президентът на страната Димитрис Христофиас в интервю за гръцката телевизия НЕТ, цитирано от БТА.

Христофиас предупреждава, че няма да подпише споразумение с кредиторите, което да анулира даваните антиинфлационни надбавки към доходите, да премахне изплащаната сега 13-та заплата и да доведе до приватизация на печеливши полудържавни предприятия.

Няма да кажем просто "не" на кредиторите, но ще излезем с контрапредложения пред тях, с помощта на които ще бъдат извършени исканите от тях икономии в замяна на предоставяне на финансова помощ, каза Христофиас. Той поясни, че ако даваната досега 13-та заплата не бъде изплатена, пазарът ще блокира.

Кипърският президент се противопоставя и на поисканата от кредиторите приватизация на полудържавните предприятия в Кипър, като се аргументира, че те са печеливши.

Димитрис Христофиас изрази надежда, че ще бъдат намерени начини, за да може кипърските банки да бъдат извадени от зависимостта на гръцките банки. Това, което бе направено с банките, е престъпление, за което не са виновни гражданите, каза още държавният глава на Кипър.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа