Кипър очаква през септември решение за приемането на България и Румъния в Шенген

Надяваме се, че през септември ще бъде възможно да бъде взето решение, Съветът на ЕС и председателството на Общността се надяват на постигането на споразумение за приемането на България и Румъния в Шенген. Това заяви официален представител на Кипър в отговор на въпрос за очакванията за приемането на двете страни в Шенгенското пространство при представянето на приоритетите на новото председателство на ЕС, съобщи БТА в понеделник в кореспонденция от Брюксел.

Той отбеляза, че самият Кипър, член на ЕС от 2004 г., все още не изпълнява критериите за приемане в зоната без граничен контрол, но когато ги изпълни, ще стане част от пространството без граници.

В открояването на приоритетите на кипърското председателство той отбеляза постигането до септември на първата договореност по числата в бюджета на ЕС за периода 2014-2020 година, напредък в общата система за предоставяне на убежище, подобрение на отношенията между институциите по въпроса за управление на Шенгенското пространство. Дипломатът коментира, че бежанците са чувствителен политически проблем, а развитието по Шенген определи като "злощастно".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?