Кипър подписа меморандум за строителство на терминал за втечнен газ

Кипърското правителство подписа в Никозия меморандум за строителство на терминал за втечнен природен газ с американската компания Нобъл енерджи и израелските компании Делек дрилинг и Авнер ойл енд газ експлорейшън, предадоха осведомителните агенции, като се позоваха на съобщение на кипърското правителство.

Преговорите по реализацията на този мащабен проект продължават и трябва да завършат в последната четвърт на тази година, след което се очаква подписване на цялостно споразумение, което ще фиксира търговските, финансовите и юридически условия на строителството.

И трите компании имат лиценз за разработване на газовото находище в 12-и блок от шелфа на Кипър.Фирмата Нобъл енерджи откри там в края на 2011 г. значителни запаси от природен газ, оценявани на 140-230 млрд кубически метра. Сега компанията провежда ново сондиране, необходимо за уточняване на обема на находището, което ще даде възможност за планиране на по-нататъшните стъпки за неговото усвояване, за доставка на газ на острова, строителство на терминал за втечнен газ и експорт на природния газ.

Кипърското правителство вече обяви планове за начало на доставка на природен газ в Европа и евентуално в Азия в края на 2019 - началото на 2020 г. Предполага се, че в кипърския терминал за втечнен газ ще постъпва също газ от находищата в шелфа на Израел и може би на Ливан.

Според оценки на геоложката служба на САЩ запасите на природен газ в Източното Средиземноморие в района на Кипър, Израел и Ливан може да достигнат 3,5 трилиона кубически метра.

За Кипър изграждането на терминала в района на южното крайбрежие на острова между градовете Ларнака и Лимасол е от приоритетно значение в условията на тежката финансова криза, която преживява държавата. В момента Никозия провежда мащабно преструктуриране на икономиката по искане на Тройката международни кредитори в замяна на предоставената финансова помощ в размер на 10 милиарда евро. Кипърските власти възлагат големи надежди на скорошното стартиране на разработването на находищата на природен газ, открити от Нобъл енерджи през 2011 г. Те се надяват, че този огромен за острова енергиен проект на стойност между 6 и 8 млрд евро ще даде тласък за икономическото развитие на страната.

Основните клиенти на терминала ще бъдат европейски държави. Властите не изключват възможността заради близостта със Суецкия канал да се доставя втечнен природен газ в Азия, включително в Южна Корея и Япония.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес