Кипър предложи двустранно изтегляне на войските от "Зелената линия"

Кипърското правителство предложи изтегляне на кипърските гръцки и на турските войници от разделителната линия на острова, предаде Ройтерс.

Т.нар. "Зелена линия", която се патрулира от сили на ООН, разделя двете части на острова от 1974 г., когато турски войски окупираха Северен Кипър.

Нашето убеждение е, че тези инициативи ще създадат основа за насърчително доверие и сигурност между кипърските гърци и турци, заяви кипърският правителствен говорител Кипрос Хрисостомидис.

Той посочи, че кипърското правителство е предложило изтегляне на войниците от разделителната линия в столицата Никозия, както и в района на Фамагуста. Предложенията трябва да бъдат приети от турската страна.

Предложенията са на принципа на реципрочност, посочи Тасос Ционис, приближен сътрудник на кипърския президент Тасос Пападопулос.

Предложените мерки включват още откриване на нови гарнични пунктове и разчистване на мини.

Хюриет посочва, че кипърското правителство е внесло предложенията в ООН и ЕС.

Кипърските гърци бяха остро критикувани от международната общност по-рано тази година заради отхвърлянето от тяхна страна на плана на ООН за повтороно обединение на острова, припомня Ройтерс. Планът бе приет от кипърската турска страна, която след това бе възнаградена от Европейския съюз с мерки за облекчаване на икономическата блокада над непризнатата Севернокипърска турска република.

Отхвърленият от кипърските гърци план на ООН не позволи на Северен Кипър да се присъедини към ЕС заедно с Кипър на 1 май тази година.

Говорител на ООН каза, че организацията приветства инициативата на кипърското правителство за изтегляне на войските и остава ангажирана в подпомагането на изграждане на мерки за доверие между двете страни.

Представител на кипърските турци заяви пред Би Би Си онлайн, че властите все още разглеждат предложенията.

Все още не е ясно какъв ще е отговорът на Турция, която държи 30-хилядна войска в северната част на острова.

Турският външен министър Абдулах Гюл каза, че предложенията ще бъдат обсъдени. "Нека видим какво казват те. Ние ще обсъдим с нашите приятели (кипърските турци) и ще вземем решение", каза той.

Кипърското правителство се надява инициативата да смекчи международния критицизъм спрямо страната след отхвърлянето на плановете на ООН за повторно обединение на острова.

Мнозинството кипърски гърци не бяха доволни от предвидените в плана на ООН ограничения на правата им да възстановят собствеността си в северната част на острова, както и от недостатъчното, според тях, поетапно съкращаване и изтегляне на турските войски.

Споделяне

Още от Балкани