Кипър предпочита да се спасява с руски заеми вместо от ЕС

Снимка от въздуха на Лимасол

Изправени пред финансови трудности, правителството, банките и много хора в Кипър се надяват за финансово спасение от Русия, а не на Германия и Европейския съюз. Анализатори обаче се опасяват, че така страната ще стане васал на Кремъл, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Репортажът започва с описание на хайвер и пелмени по рафтовете супермаркетите в живописния крайморски град Лимасол, който така завладян от руснаци, че го наричат Лимасолград.

Бих предпочела да бъдем спасени от Москва, е цитирана да казва 30-годишната Елена Циола, която работи в универсален магазин, където многобройни руски купувачи си купуват парфюми Dior и Chanel. "Ние сме малък остров и не искаме да бъдат притежавани от Германия."

Крехката изборна победа в Гърция на партия, която подкрепя спасителния план на ЕС, помогна да се разсеят опасенията, че потенциалното излизане на Гърция от еврозоната ще потопи икономиката на Кипър, която е силно свързана с гръцки банки. Отпорът срещу мерките за икономии обаче обхвана цяла Европа, а кипърските власти твърдят, че са решени да избегнат такива сурови бюджетни ограничения като тези, предписани на Гърция.

Миналата година руското правителство даде на Кипър тригодишен заем от 2.5 млрд. евро при лихва под пазарната – 4.5%, за да помогне на страната да обслужва дълга си. Сега Кипър се нуждае най-малко от 1.8 млрд. евро или 2.3 млрд. долара, които трябва да дойдат до края на месеца в помощ на боледуващия банков сектор.

Кипърските власти изразяват надежда да договорят нов заем от Москва още тази седмица. Според анализатори става дума за 5 млрд. евро. Заем от Москва е предпочитаната опция, казват представители на кипърското правителство, тъй като парите ще бъдат отпуснати при далеч по-леки условия, отколкото спасителен пакет от ЕС. Така страната ще може да не променя корпоративния си данък от 10%, най-ниския в ЕС и основна притегателна сила за около 50 000 руско-говорящи в Кипър.

Някои анализатори обаче се опасяват, че, обръщайки се към Русия, Кипър, който поема ротационното председателство на ЕС от 1 юли, ще се превърне във васал на Кремъл.

Президентът на Кипър Димитрис Христофиас, предан съюзник на руския президент Владимир Путин и единствен комунистически лидер в ЕС, може да се окаже публично неудобна фигура, когато Кипър поеме председателството на Съюза.

Христофиас, който свободно говори руски и е завършил е московски университет, лично е надзиравал преговорите за заем от Русия. По време на посещението си в Москва през 2008 г. той определи себе си като "червената овца" на Европа.

"Кипър трябва да реши дали иска да бъде член на Европейския съюз или на Съветския съюз", заяви Фиона Мълън, водещ анализатор в Кипър. Тя отбеляза, че ако Кипър приеме втори руски заем, почти две трети от брутния му вътрешен продукт потенциално биха могли да бъдат в ръцете на руските кредитори.

Тази перспектива предизвиква безпокойство сред заможните руски емигранти на острова и армиите им от счетоводители и адвокати, които печелят от работата си страната, защитена от беззаконието и корупцията в Русия.

Някои анализатори предупреждават, че Русия би могла да поиска висока цена за подкрепата си, включително дял в големите газови резерви на Кипър, наскоро открити в източната част на Средиземно море.

Руските компании са сред тези, наддаване за концесиите. Никозия твърди, че получаването на заем от Русия няма да повлияе на конкурсната процедура.

Кипърският газ обаче ще помогне на ЕС да диверсифицира енергийната си зависимост от Русия и анализатори са на мнение, че намеренията на Москва остават неясни.

За много кипърци и членове на руската общност тук, критицизмът по отношение на нов руски заем намирисва на лицемерие. Бившият кипърски президент Георгиос Василиу каза в интервю, че за страната му би било естествено да се съгласи на по-изгодни условия. Критиките за руско влияние в Кипър не са нищо повече от русофобия, допълни той.

"Това е отживелица от студената война", каза Василиу. "Ако Citibank ни предлага заем, никой не би не обвинил, че сме васал на САЩ."

Пламенната любов между една от най-малките европейски държави и гигантския ѝ съюзник се основава на взаимен интерес, заключава "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес