Кипър прояви интерес към хъба "Балкан"

България е включена в плановете за газови доставки, заяви енергийният министър Йоргос Лакотрипис

Лакотрипис и Петкова обсъдиха бъдещи доставки на кипърски газ за България

България е една от страните, включени в плановете на Кипър за изграждане на единен коридор за доставка на природен газ от Средиземноморския басейн към Европа, заяви кипърският министър на енергетиката Йоргос Лакотрипис на среща с българския си колега Теменужка Петкова, която е на посещение в Никозия.

"Възнамеряваме да доставяме природен газ за България или през интерконектора с Гърция, или през терминала за втечнен природен газ на Алексадруполис“, каза Лакотрипис, цитиран от пресцентъра на българското Министерство на енергетиката в понеделник.

"Добре запознати сме с плановете на България да се превърне в газоразпределителен център“, заявил той и изразил желание кипърската страна да се запознае подробно с концепцията на българското правителство за изграждане на хъба.

Срещата на Лакотрипис с Петкова се е състояла преди провеждането на първото заседание на създадената с меморандум през февруари тази година работна група по въпросите на енергетиката.

"В рамките на Европейския енергиен съюз България и Кипър споделят общи цели и следват еднакви принципи. Смятам, че на база на действащия меморандум между страните ни, ще развием двустранното сътрудничество в един от стратегическите отрасли – енергетиката“, казала Петкова.

Тя е запознала кипърския си колега с развитието на проектите за строежа на  интерконектора с Гърция, за съвместното изграждане на терминал за регазификация на втечнен газ и за газовия хъб "Балкан", който според нея може да се захранва с кипърски газ.

Газовото находище "Афродита“ в кипърската икономическа зона на Средиземно море е едно от най-големите със значителни залежи, откривано през последните години, отбелязал по този повод Лакотрипис.

Петкова е допълнила, че в момента се провежда втората фаза на пазарния тест за газовата връзка с Гърция, в чиито рамки операторът на бъдещия газопровод очаква да получи конкретни заявки за пренос на газ, за да може на тази база да се затвърди интересът с договори и да вземе финансиране за физическия строеж на тръбата.

Работим и по стартиране на обществената поръчка за изграждане на интерконектора, допълнила още Петкова. „При подписването на окончателното инвестиционно решение в началото на тази година, заложихме опция капацитетът на проекта да се увеличи и над 10 млрд. куб. м. при икономически интерес от страна на компаниите“, припомнила тя.

Двамата министри са били единодушни, че диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ е общ приоритет и за двете страни. По този начин ще се постигне енергийна сигурност и гъвкавостта на доставките за Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес