Кипър се споразумя с Тройката за отпускане на финансова помощ

Очаква се Брюксел да излезе със съобщение за постигнатото принципно споразумение на Република Кипър с Тройката международни кредитори от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за отпускане на финансова помощ на острова, съобщават кипърските гръцки медии в петък.

Преговорите с Тройката бяха много трудни, правителството успя да постигне един поносим меморандум за финансова помощ, продължаваме да работим, заяви кипърският правителствен говорител Стефанос Стефану, цитиран от БТА.

Той поясни, че споразумението се отнася до финансова помощ в размер на 17,5 млрд. евро и че окончателната сума, с която ще бъдат рекапитализирани кипърските банки, ще стане известна в началото на декември. Според изчисления на Тройката тази сума ще възлиза на 10 млрд. евро.

Говорителят каза, че двете страни са стигнали до компромис относно управлението на приходите от природния газ и че решението гарантира суверенните права на Кипър. Тройката поиска от Никозия да погасява дълговете си с приходите от открития наскоро природен газ край острова.

Двете страни са се споразумели засега да не се приватизира кипърският телеком.. Предвижда се още съкращенията на заплати и пенсии да са от 9,5 до 15 на сто.

Правителството на Кипър информира профсъюзите за съдържанието на спасителния план. След това Глафкос Хаджипетру, лидер на профсъюза на държавните служители, нарече орязването на заплатите в държавния сектор разрушително и едностранно, но призна, че Кипър няма друга възможност освен да договори финансова помощ с международните кредитори.

Кипърската фондова борса скочи с 8,5 процента заради очакванията за споразумение. Кипър поиска международна помощ през юни, за да подкрепи своите банки, които понесоха огромни загуби заради отписването на гръцки дълг.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?