Кипърката Стела Кириакидис е новият председател на ПАСЕ

Кипърката Стела Кириакидис е новият председател на ПАСЕ
Кипърката Стела Кириакидис от Европейската народна партия бе избрана за председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа след оставката на нейния съпартиец - испанеца Педро Аграмунт на 6 октомври, съобщи пресцентърът на ПАСЕ.
 
Кириакидис бе избрана с голямо мнозинство пред другия кандидат, литовеца Емануелис Жингарис в трети тур на гласуване. Тя ще остане на поста до откриването на следващата редовна сесия в Страсбург, която ще протече от 22 до 26 януари 2018 г.
 
Стела Кириакидис е родена в Никозия на 10 март 1956 г. и е завършила психология в английските университети в Рединг и Манчестър. Работила е в кипърското министерство на здравеопазването, където е отговаряла за детско-юношеската психиатрия от 1979 до 2006 г. Става депутат в кипърския парламент през 2006 г. Там тя е член на комисиите по здравни въпроси и по външни и европейски въпроси.
Тя става 30-ият председател на ПАСЕ от 1949 г., първият кипърец и третата жена на тази длъжност.
 
На 6 октомври Педро Аграмунт подаде оставка, три дни преди предвидено в ПАСЕ гласуване за неговото отстраняване заради спорно пътуване до Сирия.
 
Аграмунт посети Сирия на 20 и на 21 март по покана на председателката на сирийския парламент Хадия Халаф Абас. Тогава с него имаше още представители на ПАСЕ, както и депутати от руския парламент. При тази визита Аграмунт се срещна със сирийския президент Башар ал Асад. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?