Кипърската авиокомпания е пред банкрут, служителите й протестират

Кипърската авиокомпания е пред банкрут, служителите й протестират

Стотици служители на кипърската компания "Сайпръс еъруейз" (Cyprus Airways) протестираха пред президентския дворец в Никозия, съобщи ИТАР-ТАСС. Те се събраха пред централата на компанията и преминаха в шествие по улиците на града  до официалната резиденция на държавния глава, настоявайки властите да не позволят националният авиопревозвач да банкрутира.

Участниците в демонстрацията с лозунги "Не на безработицата", "Не на ликвидацията на "Сайпръс еъруейз", запълниха близките до двореца улици.

Подсилени части на полицията удържаха тълпата. Всички улици, водещи към резиденцията, бяха затворени. Протестиращите приеха обръщение към президента  Никос Анастасиадис, в което молят да бъдат приети спешни мерки, които да позволят на авиокомпанията да продължи работа, а също да защитят техните работни места.

Предстои на заседание на правителството да бъдат разгледани всички възможни варианти за решение на казуса "Сайпръс еъруейс", която е в бедствено положение  заради хроничните финансови проблеми, които многократно бяха усложнени от преживяваната от страната икономическа криза. Министърът на финансите Харис Георгиадис смята, че дори да бъдат съкратени два пъти служителите на компанията, които са 1,1 хиляди души и да бъдат намалени самолетите от 11 на 6, на "Сайпръс еъруейз" пак ще бъде необходима финансова помощ, за да избегне банкрут.

Държавата обаче не може да окаже подкрепа заради позицията на ЕК, която заяви, че е против подобни дотации, нарушаващи действащите в ЕС закони. В същото време министърът подчерта, че трябва да се вземат под внимание и последствията от ликвидацията на компанията за икономиката на страната.

Експертите смятат, че единственият изход за "Сайпръс еъруейз" е възможно по-скоро да се сключи споразумение с перспективни купувачи, сред които са Middle East Airlines  и китайската инвестиционна компания  "И Сянда".

Споделяне

Още от Европа