Кипърската икономика ще е в дълбока рецесия до 2015 година

Кипърската икономика ще пострада значително през идните две години с драстичното свиване на банковия сектор, наложено от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) в замяна на помощ от 10 милиарда евро, се посочва в документ на Тройката кредитори на страната (ЕС, ЕЦБ и МВФ).

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Кипър вероятно ще се свие с общо 12,5 на сто през 2013 и 2014 година и ще бъде сериозно засегнат от преструктурирането на банковия сектор, който има много голям дял в икономиката на островната държава, се посочва в доклада. Той трябва да бъде обсъден в петък на срещата на министрите на финансите от еврозоната в Дъблин, посочва АФП.

През 2013 година се очаква кипърската икономика да се свие с 8,7 на сто, а през 2014 - с 3,9 на сто преди да възобнови растежа си през 2015 година с увеличение на БВП с 1,1 на сто, се уточнява в доклада.

Ако нещата се влошат, Никозия "се ангажира да вземе допълнителни мерки, за да достигне целите, определени в програмата за подпомагане", която бе приета в края на март, подчертават авторите на документа от 16 страници.

Планът за подпомагане на островната държава предвижда на теория Кипър да получи 9 милиарда евро от еврозоната чрез фондовете ѝ за оказване на помощ и 1 милиард от МВФ. Тези суми до голяма степен би трябвало да послужат за рекапитализирането на кипърските банки.

В замяна страната трябва да намери близо 13 милиарда евро и тази сума превишава значително първоначално споменаваните 7 милиарда евро, посочва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа