Кипърските гърци не са доволни от ревизирания план на ООН

Кипърските гърци не са доволни от ревизирания план на ООН за повторното обединение на острова. Планът, информация за който изтече към медиите във вторник, предвижда малко количество бежанци да се завърнат в турската част на Кипър, предаде Би Би Си.

Президентът на Република Кипър Тасос Пападопулос е предал на генералния секретар на ООН Кофи Анан отговора на кипърската гръцка страна на представения в понеделник нов вариант на плана, съобщи атинската агенция АНА.

Пападопулос се е срещнал с Анан към 12 ч. във вторник в алпийския курорт Бюргенсток, където миналата седмица стартираха четиристранни преговори за решаване на кипърския въпрос преди приемането на Кипър в ЕС на 1 май.

В отговора на кипърската гръцка страна се съдържат всички моменти, които според нея трябва да бъдат коригирани в окончателния текст на споразумението.

По информации от дипломатически източници сред оспорваните от кипърските гърци моменти са пълното демилитаризиране на острова и предвиденото намаляване на броя на кипърските гръцки бежанци, на които ще бъде позволено да се заселят в северната, турска част на бъдещата обща държава, от 21 на 18 % от населението на Северен Кипър.

Според турски източници премиерът на самообявилата се Севернокипърска турска република Мехмет Али Талят от своя страна ще поиска увеличаване на броя на турските заселници, които ще получат гражданство на бъдещата обща държава, намаляване на броя на гръцките бежанци от 18 на 16 процента и засилване на военното присъствие.

Представител от делегацията на кипърските турци разкритикува остро промените в плана. "На нас той даде сандвич и чаша кафе. На тях даде пет блюда и шампанско", посочи служителят, цитиран от Би Би Си.

Един от основните спорни моменти е броят на гръцките и турските войски, които ще останат на острова.

Предишните предложения предвиждаха поетапно оттегляне на войските до момента, в който Турция ще се присъедини към ЕС.

Според ревизирания план обаче Турция запазва неопределено, почти възстановено военно присъствие.

Съгласно новия график двете страни ще държат по 6 - хилядна войска до 2011 г., след това по 3 - хилядна до 2018 г., като тогава ще се върнат към договореното положение от 1960 г. - 950 гръцки и 650 турски войници.

В същото време турският премиер Ресеп Таип Ердоган каза, че страната му иска да се гарантира, че няма да бъде допуснато голямо количество кипърски гърци да се придвижват към доминирания от турците анклав в северната част на острова.

Той също така иска ЕС да изключи Кипър от общото законодателство за правото за свободно заселване.

Кипър се присъединява към ЕС на 1 май, но ако дотогава островът не бъде повторно обединен, членството ще важи само за южната, гръцка част.

През 1983 г. турската част от острова се самообяви като Севернокипърска турска република, но тя е призната само от Турция.

В преговорите за Кипър участват делегации от ЕС, Русия и САЩ.

Основните предложения на Анан за обединението вече са известни и остават в сила: създаване на хлабава федеративна държава; връщане в Северен Кипър на близо 180 000 кипърски гърци, които напуснаха домовете си след като през 1974 г. турски войски окупираха част от острова.

Проектът предвижда споразумение за подялба на властта, което дава на гръцката и турската общност голяма степен на автономия по отношение на местните въпроси.

След 31 март не се предвижда да има по - нататъшни промени в плана, като всички страни са дали съгласие той да бъде подложен на едновременни референдуми в южната и северната част на Кипър.

Още в началото на преговорите кипърските гърци и кипърските турци гласуваха голямо доверие на Анан, като го овластиха да финализира самостоятелно текстовете, по които те не могат да се споразумеят.

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?