Кипърските гърци разрушават разделителна стена в Никозия

Кипърските гърци разрушават разделителна стена в Никозия
Кипърските гърци започнаха да разрушават една от основните разделителните стени в столицата Никозия, за да направят нов пропускателен пункт към турската част на града.

Т.нар. Зелена линия разделя живеещите на острова гърци от турското население от 1974 г., когато турски войски окупираха северната част на Кипър, за да противодействат на подкрепен от Гърция преврат.

В момента Никозия е единствената разделена столица в света.

Работата по разрушаване на стената на ул. “Ледра” е започнала под прикритието на нощта в четвъртък срещу петък, без да е обявено предварително, предаде ББС.

Гръцките кипърски власти обаче казаха, че турските войски трябва да се изтеглят, преди да се позволи на турското население да се придвижва в двете посоки.

Ул. “Ледра”, която е пешеходна търговска зона, ще бъде шестият пропускателен пункт на разделения остров.

Решението за откриването му бе приветствано от министър-председателя на Северен Кипър Ферди Сабит Сояр, като “позитивно развитие”.

Наблюдатели отбелязват, че това е жест на добра воля, след като през януари кипърските турци предприеха подобно действие, като демонтираха спорен надлез на същата улица.

Световните агенции съобщават, че в петък рано сутринта десетки хора се събрали да наблюдават строителната акция и са ръкопляскали, когато булдозери започнали да развалят стената.

Преди това улицата бе отцепена от властите, за да влязат екипите и тежката техника.

Шефът на мисията на ООН в Кипър Майкъл Молер заяви, че откриването на пункта е “положителен принос с голямо значение”.

“Това е израз на добра воля от наша страна да допринесем за откриването на ул. “Ледра”, каза правителственият говорител на Република Кипър Христодулос Пашардес по телевизията.

Улицата е била път към сърцето на търговския център на Никозия, но от 40 години е блокирана от голяма стена и наблюдателна платформа, от която се следи демилитаризираната зона, разделяща южната и северната част на острова.

Войски на ООН охраняват Зелената зона.

Малко преди да се присъединят към ЕС през 2004 г., кипърските гърци отхвърлиха чрез референдум плана на ООН за повторно обединение на острова. Кипърските турци подкрепиха плана, което даде възможност на ЕС да снеме част от търговските и други ограничения, наложени на Северен Кипър.

В бъдещето остава цялостното отблокиране на ул. “Ледра”, но преди това трябва да се обезопасят прилежащите сгради и оборудване, а силите на ООН да създадат КПП-та за контрол на движението между двете части на острова. 

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?