Кипърският финансов министър: Няма да издържим дълго без първия транш

Новият финансов министър на Кипър Харис Георгиадис заяви, че за правителството в Никозия не стои въпрос за излизане на страната от Европейския съюз, съобщава в електронния си вариант кипърският гъцки в. "Политис".

Това е ясната позиция на правителството и ние сме длъжни да се опитаме да я постигнем, ако някой има друго предложение, което да гарантира, например, че заплатите и пенсиите на хората ще продължат да се плащат, че заемите, които държавата дължи, ще се рефинансират, за да избегнем пълния крах и фалит, нека го дефинира и да го представи, каза министърът и поясни, че правителството в Никозия е поело своята отговорност и е излязло със свое предложение.

Признаваме, че то е болезнено, де факто плащаме цената за един път, който доведе кипърската икономика до ръба на катастрофата, за жалост е време да платим сметката за грешките, за пропуските и слабостите от миналото, но сме решени да гледаме напред, да рестартираме кипърската икономика и да я задържим в европейското семейство, каза Харис Георгиадис.

Кипърският финансов министър уточни, че островът ще спре плащанията, ако не бъде ратифициран меморандумът и кредитното споразумение и не бъде изплатен на страната първият транш. Не стои въпрос за спиране на плащанията, ако всичко върви по план, но можем да се изправим пред риск, ако по някакви причина било в Кипър или в еврозоната не се стигне до ратифициране на това кредитно споразумение, допълни той.

Харис Георгиадис каза още, че до 29 април трябва да бъдат намерени 80 млн. евро, за да няма спиране на плащанията. Не можем обаче и това трябва да се разбере да издържим дълго време без кредитно споразумение и без да получим първия транш, изтъкна финансовият министър на Кипър.

Същевременно кипърското правителство се обърна към централната банка на страната с молба да предостави около 230 млн. евро от резерва, за да бъдат покрити финансовите задължения на държавата до получаване на първия транш от международната помощ през май.

Шефката на Сметната палата Реа Георгиу поясни, че дефицитът в платежния баланс през април ще достигне 160 млн. евро и че при наличен резерв от 85 млн. евро страната спешно се нуждае от средства, за да избегне дефолт.

Правителственият говорител Христос Стилианидис упрекна предишния кабинет на президента Димитрис Христофиас, за това, че преди изборите през февруари е уверявало, че новото правителство ще има достатъчно средства, за да изпълни финансовите си задължения до май включително.

Въпреки финансовата помощ от 10 млрд. евро, договорена с Тройката международни кредитори /ЕС,ЕЦБ и МВФ/, Кипър изглежда върви към излизане от еврозоната, пише в понеделник Хюго Диксън в коментар за агенция Ройтерс.

Напускайки европейската валута, Кипър би могъл да загуби богатства, да бъде изправен пред огромна инфлация и да остане без приятели във вече размирния район, а Турция да се опита да попречи на плановете на Никозия за добив на природен газ, коментира авторът.

Според него кипърският президент Никос Анастасиадис можел да издържи на натиска до един момент, но гласовете на част от опозицията за излизане на острова от еврозоната нараствали, като същото време други, които се застъпват за оставането във валутния съюз "крещели" за освобождаване на страната от Тройката.

Евентуално излизане на Кипър от еврозоната, би означавало и загуба на финансовата помощ от 10 млрд. евро, а кипърската лира би загубила около 50 на сто от стойността си, вносът ще падне главоломно, както и местното производство поради зависимостта на страната от вносните суровини, посочва още Хюго Диксън.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа