Трима бивши върховни съдии ще разследват причините за кризата

Кипърският министър на финансите подаде оставка

Управителят на централната банка уверява, че няма да има бягство на капитали

Новият министър на финансите Харис Георгиадис и старият - Михалис Сарис

Министърът на финансите на Кипър Михалис Сарис подаде оставка, предаде гръцката агенция АНА-МПА. Президентът Никос Анастасиадис е приел оставката.

"Поех министерството на финансите с цел да помогна за споразумението между Кипър и Тройката - нещо, което беше постигнато", заяви Сарис като допълни, че подава оставка, за да улесни работата на разследващата комисия, съобщава гръцкото издание Нюз ин.

Днес Анастасиадис назначи състав от трима бивши съдии от Върховния съд, които да разследват как страната е стигнала до ръба на банкрут. Комисията ще разследва период, в който досегашният финансов министър е бил начело на Кипърската народна банка (Лайки банк).

Държавният глава заяви, че обикновените граждани, които носят на раменете си тежестта на "действията и пропуските" на длъжностните лица, искат да видят виновните наказани.

Анастасиадис призова съдиите да започнат своето разследване като проверят бизнес сделките на неговото семейство заради обвинения в опозиционен вестник, че компания, чийто съсобственик е негов роднина, е изтеглила парите си от вече несъществуващата Народна банка, втората по големина кредитна институция в страната, дни преди Кипър да договори международното спасително споразумение. Съгласно условията на споразумението, сключено с партньорите от еврозоната и МВФ, големите вложители в Народната банка са изправени пред сериозни загуби.

Начело на финансовото министерство ще застане досегашният министър на труда Харис Георгиадис, съобщава електронното издание на кипърският гръцки вестник "Филелефтерос".

Министър на труда става Зета Емилианиду, която досега е била в директор в министерството на енергетиката, търговията, промишлеността и търговията.

Изданието цитира информация, според която Сарис е бил принуден да подаде оставка от президента Никос Анастасиадис след влошаване на отношенията помежду им по време на заседание на финансовите министри от еврозоната. Финансовият министър е трябвало да подаде оставка до финализиране на кредитното споразумение.

Няма да има бягство на капитали от кипърските банки

Мерките за контрол върху движението на капитали в Кипър ще се отменят постепенно, но окончателната дата за прекратяването им все още не е определена. Това заяви управителят на кипърската централна банка Паникос Димитриадис в интервю за британския в. "Файненшъл таймс".

"Не мога да кажа, че след няколко дни - 7 или 14 – контролът върху движението на капитали ще бъде премахнат. Ще го отменяме постепенно", подчерта Димитриадис.

Ръководителят на кипърската централна банка отбеляза, че в Кипър няма да има паника в банковата сфера след края на ограниченията за операции с депозитите. "Когато хората разберат, че банките имат достатъчно средства, те няма да имат причини да теглят депозитите си", отбеляза Димитриадис.

"Благодарение на приетата стабилизационна програма кипърските банки се оказаха едни от най-стабилните от гледна точка на капитализацията", допълни той.

Димитриадис намекна също, че 22,5 процента от активите, замразени по депозити, могат да бъдат върнати на вложителите в средносрочна перспектива.

"Тези средства по настояване на "Тройката" са замразени като "стабилизационен фонд" за случай на недостиг на средства. Не мисля, че тези активи ще бъдат нужни. Тези пари - 22,5 процента от депозитите над 100 000 евро - ще бъдат замразени до приключване на оценката на активите, преведени от Лайки банк (Народната банка) в Кипърската банка", каза Димитриадис.

Размразяват се 10% от активите на големите вложители в банката на Кипър

Властите в Никозия са се договорили с тройката международни кредитори ЕС, ЕЦБ, МВФ за размразяване на 10 на сто от активите на банковите депозити над сто хиляди евро в Банката на Кипър, съобщава в. "Филелефтерос".

Представител на централната банка каза, че това е било решено на съвещание с екипа на Тройката. Той поясни, че са били положени усилия за размразяване на 40 на сто от влоговете, но кредиторите са били безкомпромисни. Янкос Димитриу изрази надежда, че след като проучи нещата Тройката в крайна сметка ще се убеди и скоро ще бъдат размразени и останалите 30 на сто от активите.

Същевременно с леко понижение на котировките започна днес работа намиращата се в Никозия Кипърска фондова борса. Търговията е възобновена след близо двуседмично прекъсване заради рязкото влошаване на икономическото и финансовото състояние на тази страна от еврозоната и сложния процес на приемане на стабилизационната програма.

В първите минути водещият индекс на Кипърската борса отстъпи с 0,5 на сто.

Предстоят орязване на заплати и уволнения в държавния сектор

Всеки момент се очаква да приключат преговорите, които правителството в Никозия води с Тройката кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ за сключване на кредитно споразумение. Еврогрупата одобри спасителен пакет за Кипър в размер на 10 млрд.. евро, като първият транш от заема се очаква в началото на май.

Според кипърските медии кредиторите искат орязване на заплати и уволнения в държавния сектор. Споразумението изисква допълнителни мерки за икономии в размер на 351 млн. евро или 2,1 на сто от БВП на Кипър, посочва в. "Филелефтерос", цитиран от БТА.

Изданието публикува пълния текст на документа, в който като главна цел се поставя постигането на първичен дефицит до 2,4 на сто от БВП през 2013 г., а като средносрочна цел е заложена реализацията на първичен излишък до 4 на сто от БВП до 2017 г. и впоследствие запазването на тези нива.

Предвижда се още допълнителни приходи в размер на 70 млн. евро да бъдат събрани от данъци върху недвижимите имоти; корпоративният данък да бъде повишен от 10 на 12,5 на сто, облагането на лихвите и дивидентите да бъде вдигнато до 30 на сто, заплатите на държавните служители и пенсиите да бъдат орязани от 6,5 до 12,5 на сто.

Чиновниците в държавната администрация да бъдат намалени с пет хиляди до 2016 г., като това ще стане чрез замразяване на новите назначения.

Възрастовата граница за пенсиониране ще се вдигне с две години за различните категории работещи. Ще бъде извършена приватизация, която да донесе в хазната 1,4 млрд. евро за периода 2013-2016 г.. Акцизът върху цигарите, напитките и бензина ще бъде вдигнат; ДДС ще бъде повишен от 17 на 19 на сто. Данъкът върху печалбите от спортните залагания над пет хиляди евро ще бъдe увеличен с 20 на сто.

Правителството отърва страната от тотален фалит, цитира в. "Политис" правителственият говорител Христос Стилианидис, който подчертава, че кабинетът е наследил "атомна бомба" и че се е опитал да я дезактивира и е успял.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?