Кипърският парламент одобри законопроекта за преструктуриране на банките

Президентът и лидерите на всички партии в страната заминават за Брюксел

Кипърският парламент одобри законопроекта за преструктуриране на банките

Парламентът на Кипър одобри законопроекта за преструктуриране на банките на страната, предаде Би Би Си. Това е третата мярка, приета от кипърските депутати за облекчаване на тежестта от финансовата криза, приета през последните часове. Според приетия закон Централната банка на Кипър получава особени пълномощия заради опасенията от крах на финансовата система. 


Властите в Никозия опитват да съберат 5,8 млрд. евро, необходими за финансовата помощ от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) в размер на 10 милиарда евро. 

Планът за преструктуриране на банките е най-противоречивият от вече одобрените проекти. Другите две одобрени снощи мерки са за създаване на фонда за солидарност, който ще бъде захранван отчасти със средства от национализацията на пенсионни фондове на обществени и публично-частни предприятия. Приет беше също планът за въвеждане на контрол върху движението на капитали в банковата система в извънредни ситуации.

Междувременно пред кипарският вестник „Политис“ финансовият министър на страната Михаилс Сарис потвърди, че правителство обмисля налагане на данък между 22 и 25 на сто за депозитите от над 100 хиляди евро в Банк ъв Сайпръс (Bank ot Cyprus)


"Подстрижката" на депозитите в Банк ъв Сайпръс вече е наложително, след като Тройката изглежда не иска да се задоволи само с преструктуриране на Сайпръс попюлар банк (Cyprus Popular Bank), отбелязва "Политис". Изчисленията сочат, че с налагането на данък върху депозитите в Банк ъв Сайпръс ще се събере сумата от три милиарда евро.

Кипърският президент Никос Анастасиадис замина в събота по обяд за Брюксел, за да разговаря с ръководителите на Европейския съюз за спасителния план за страната си, предаде Франс прес, позовавайки се на официалната информационна агенция на Кипър.

С президента пътуват и лидерите на основните политически партии.

Ройтерс, позовавайки се на високопоставен депутат, предаде, че парламентът се очаква да се събере чак след срещата на Еврогрупата, предвидена за утре.

В петък Еврогрупата обяви, че е готова да обсъжда с кипърските власти ново предложение, което те трябва да представят възможно най-скоро. Тя е препотвърдила искането си за пълни гаранции от страна на Никозия по отношение на банковите депозити под 100 хиляди евро в Кипър.

В  четвъртък вечер правителството на Кипър обяви, че ще преструктурира банковата си система, като наложи големи загуби на едрите вложители на Народната банка с депозити от над 100 хиляди евро. 

Представител на Европейската комисия обаче заяви, че банковите депозити в Кипър под 100 хиляди евро няма да бъдат облагани. Това е и желанието на страните от еврозоната, каза представителят.

Пореден ден Кипър едва се удържа на ръба на пропастта. Седем милиарда евро, а може би и повече, са готови да изтекат от страната, ако банките на острова, които са затворени от събота, заработят. Улиците са празни, пазарът и търговията на острова са замрели напълно, страната е пред дефолт, синдикатите са в очакване на следващите действия на правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят