Кипърският президент обяви мерки за модернизация на държавата

Никос Анастасиадис

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис обяви в телевизионно обръщение нов пакет от мерки, целящи модернизация на държавния апарат и институциите по управление на икономиката, борба с корупцията, ограничаване на бюрокрацията и по-голяма прозрачност, съобщават кипърските гръцки медии, цитирани от БТА.

В рамките на реформите се предвижда да бъде създадена и служба, която да координира действията на правителството. Пакетът включва също и предложение за поправка в конституцията за разширяване на кръга на нарушенията, за които под наказателна отговорност ще бъде подвеждан и държавният глава.

Повишава се отговорността на служителите на всички нива за изпълнение на приетите решения. Премахва се имунитетът на всички депутати по отношение на извършени от тях нарушения при упражняване на правомощията и задълженията им. Всички чиновници се задължават публично да обявяват имоти и доходи. Декларациите им ще бъдат проверявани от специална комисия и ще се изготвят доклади по тях.

Законодателно ще бъде уредена наказателната и гражданска отговорност на министрите и независимите представители за действия или пропуски, свързани с тяхната работа.

Публично ще бъдат огласявани също и решенията във връзка с одобрените оферти в публичния сектор. Във всяко министерство ще бъде създадена контролна комисия, която да следи за жалби.

Министерствата и държавните ведомства се задължават да внасят в парламента своите бюджети. Аналогични мерки са предприети и по отношение на градските и селските общини.

Преди десет дни кипърският президент представи първи пакет от мерки, целящи да облекчат най-уязвимите слоеве от обществото в условията на дълбока криза и намаляване на стопанската активност след решението на Еврогрупата да бъдат орязани банковите депозити, за да бъдат набрани средства в замяна на отпускането от ЕС и МВФ на заема от 10 млрд. евро на Кипър.

Тези предишни мерки включваха преструктуриране на кредитите, засилване на борбата с безработицата и подпомагане на малкия и среден бизнес. Освен това, държавният глава на Кипър предложи и конкретни мерки за развитие на туристическия сектор и в частност за строежа на казина на острова, за изготвянето на енергийни програми, свързани с добива на природен газ, и за използване на алтернативни енергийни източници.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?