Кипърският президент перял пари на Милошевич

Президентът на Кипър Тасос Пападопулос перял огромни суми пари на бившия югославски президент Слободан Милошевич чрез офшорни фирми на острова.

Това твърди атинският в. Авриани, като се позовава на секретен документ, под който стоял подписът на главния прокурор на Хагския трибунал Карла дел Понте.

Отбелязва се, че в документа, който бил разкрит при журналистическо разследване за пране на мръсни пари в Гърция и Кипър, са описани начините, по които били препирани парите на Слободан Милошевич.

Кипърските власти неведнъж са опровергавали твърдения в печата за пране на пари. Кипърската централна банка оповести, че никога не е подпомагала или участвала в каквито и да било сделки с цел незаконно изтичане на югославски капитали.

При проверки в банкови сметки в Кипър бе установено, че не са извършвани незаконни сделки с кипърско участие.

Атинският в. Авриани предупреждава, че документът, с подписа на Карла дел Понте, можел да има пагубни последици за сегашния кипърски президент Тасос Пападопулос, тъй като прането на пари на Милошевич ставало чрез изградена от кипърския държавен ръководител система от офшорни компании.

Споделяне

Още от Балкани