Кипърският застраховател "Олимпик" е в ликвидация, срокове за плащане няма

Комисията за финансов надзор щяла да следи ситуацията

Кипърският застраховател "Олимпик" е в ликвидация, срокове за плащане няма

Кипърският застраховател "Олимпик", който преди година завлече около 200 000 свои клиенти в България, вече е в производство по ликвидация, съобщи Комисията за финансов надзор (КФН).

До преди година застрахователят имаше клон у нас. На 17 август 2018 г. обаче той спря да работи и остави около 200 000 българи без валидни застраховки "Гражданска отговорност". По тогавашна оценка на КФН задълженията на "Олимпик" към клиенти в България бяха 9.35 млн. лв. Ситуацията доведе до скандал в парламента, който приключи с оставката на тогавашния зам.-председател на КФН Ралица Агайн.

Според съобщението на КФН съдът в Кипър е назначил двама постоянни ликвидатори на дружеството - досегашния временен ликвидатор Павлос Накузи и официален представител на Република Кипър.

От обясненията на надзора става ясно, че ликвидаторите на "Олимпик" трябва да уведомят всички клиенти с платени полици или с предявени претенции за размера на вземанията им, правата и задълженията им.

Ако хората не са предявили вземанията си до момента, ще могат да го направят на специални формуляри и на български език. Ако обаче вземането вече е било предявено към българския клон на "Олимпик", няма необходимост от повторна заявка.

От обясненията на КФН обаче излиза, че хората скоро няма да получат парите си. Процедурите щели да "отнемат време", а конкретен срок за плащане няма, тъй като всичко зависело от действията на ликвидаторите, които тепърва ще установяват дали фалиралото дружество изобщо има пари, от които да се плаща каквото и да било.

Миналата година КФН твърдеше, че пострадалите по вина на застраховани в "Олимпик" шофьори ще бъдат обезщетени от кипърския гаранционен фонд. Няма публична информация дали това се е случило.

КФН декларира, че ще следи постоянно развитието на ситуацията и ще оповестява публично всяка важна информация, свързана на първо място с интереса на българските потребители и кредитори на дружеството. Тя ще информира обществеността в България и за действията, които властите в Кипър и ликвидаторите ще предприемат. Българският регулатор ще изисква и съдействие от ангажираните институции за българите, които имат вземания от "Олимпик".

Данни ще бъдат обявени на страницата на КФН www.fsc.bg. Актуална информация може да бъде получена и чрез информационния център на комисията: 0800 40 444 (безплатен телефонен номер). До момента надзорът е публикувал няколко общи съвета към засегнатите граждани.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?