Кипърското правителство одобри нов данък върху недвижимите имоти

Правителството на Кипър одобри нов данък върху недвижимите имоти, което е едно от условията на външните кредитори за отпускането на първия транш от международната финансова помощ за острова в размер на 10 млрд. евро. Очаква се в следващите дни данъчният законопроект да влезе в парламента.

Проектът предвижда стъпаловидно облагане на недвижимостите, като ставките на данъка започват от 0,4 на сто и стига до 1,8 на сто за имоти от над три милиона евро. Според разпоредбите в законопроекта притежателите на имоти ще плащат от 50 евро за собственост, оценена по цени от 1980 г. на 12,5 хиляди евро, до примерно 52 хиляди евро за имот от над три милиона евро. За недвижимост от 40 хиляди до 120 хиляди евро данъкът ще е 305 евро, а от 170- хиляди до 300 хиляди евро - около хиляда и петстотин евро.

Според сегашното законодателство в Кипър близо 78 000 собственици на жилища са освободени от плащане на данък имот, тъй като по цени от 1980 г. техните домове са на стойност под 120 000 евро и не подлежат на облагане. Имаше предложение за данъчно облагане, което предвиждаше всички имоти над 40 000 евро да бъдат облагани, но то бе отхвърлено. Срещу него скочиха хотелиери и собственици на земи, според които идеята ще вкара икономиката на страната в още по-голяма рецесия.

Сега целта на кабинета от новото облагане е в хазната да влязат 75 милиона евро.

Правителственият говорител Христос Стилианидис обяви, че има цели райони в Лимасол, Никозия и Ларнака, където къщи за милиони евро са без необходимите разрешителни за строеж. Той поясни, че ще бъде събрана информация за тези незаконни постройки и че правителството ще внесе поправки в закона.

Споделяне

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?