Кипърското правителство реши да намали цените на електричеството

Кипърското правителство обяви намаление на цените на електричеството в опит да подкрепи икономиката, пострадала от банковата криза в страната, предаде АФП.

Кипърският доставчик на електричество Елекрисити оф Сайпръс ще намали цените с 3 процента допълнително към предвиденото вече намаление с 5,75 процента, което трябва да влезе в сила от 1 април, обяви миинстърът на търговията и промишлеността Георгиос Лакотрипис.

Решението е взето на среща в президетския дворец с всички страни, участващи в сектора на енергетиката.

Говорителят на правителството Христос Стилианидис спомена във втроник за това намаление на цената на електричеството, изтъквайки че такава мярка е много важна в този момент, тъй като може да даде глътка въздух на икономиката.

Цените на електричеството в Кипър са сред най-високите в Европа, според данни на Евростат.

Република Кипър претъппя през юли 2011 г. обща повреда в елктрозахранването след експлозия на боеприпаси, складирани във военноморска база на острова.. Експлозията унищожи най-голямата електроцентрала в Кипър и причини смъртта на 13 души.

Електроцентаралата произвеждаше 60 поцоента от електричеството на острова. След аварията  допълнителни такси бяха включени в сметките за електричество за покриване на част от щетите.

Споделяне

Още от Европа