Кипи трескава подготовка за срещата Тръмп-Ким Чен-ун

Висш представител на Пхенян пътува към САЩ, съветник на Ким е в Сингапур

Кипи трескава подготовка за срещата Тръмп-Ким Чен-ун

Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди в Туитър, че високопоставен севернокорейски представител е на път за Ню Йорк за участие в разговори за предстоящата среща на върха между него и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предадоха световните агенции във вторник.

 

"Събрахме заедно страхотен екип за нашите разговори със Северна Корея. Срещите, засягащи съмита и други въпроси, се провеждат сега. Ким Йон-чхол, заместник-председателят на Северна Корея, пътува сега към Ню Йорк. Солиден отговор на моето писмо, благодаря ви!", написа Тръмп в Туитър.

 

По-рано днес южнокорейската агенция Йонхап съобщи, че името на Ким Йон-чхол е в списъка на пътниците за полета от Пекин за Вашингтон. После агенцията съобщи, че Ким е сменил полета и ще отиде в Ню Йорк.

 

Ким Йон-чхол е бивш шеф на севернокорейското военно разузнаване. Сега е заместник-председател на централния комитет на управляващата севернокорейска партия и отговаря за отношенията на Севера с Юга.

 

Висш съветник на севернокорейския лидер Ким Чен-ун пък пристигна снощи в Сингапур, съобщи японската обществена телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от Ройтерс. Агенцията коментира, че това е най-новата индикация, че насрочваната и отлагана среща на върха САЩ - Северна Корея ще се състои.

 

Ким Чхан-сон, де факто началник на генералния щаб на севернокорейските въоръжени сили, отпътува за Сингапур през Пекин снощи.

 

Наред с това екип от американски правителствени служители, включително заместник-началникът на кабинета на Белия дом Джо Хагин, отпътува снощи от американската военновъздушна база Йокота в Япония за Сингапур, посочва Ройтерс.

 

Южнокорейският президент Мун Дже-ин каза, че в дните преди срещата Тръмп - Ким може да има и още негови непредвидени срещи с Ким, като тази в събота в граничното село Панмичжон в демилитаризираната зона.

Споделяне

Още от Свят