Татяна Дончева:

Кирчо Киров 10 години "си натиска стола да пази едно досие"

Кирчо Киров 10 години "си натиска стола да пази едно досие"

Кирчо Киров беше "слаб директор на НРС, който посвети 10 години да си натиска стола и да пази едно досие", заяви лидерът на "Движение 21" и бивш депутат от БСП Татяна Дончева. Тя коментира в четвъртък проведения преди ден Консултативен съвет по национална сигурност при президента, на който бе постигнато съгласие да се приеме пакет от закони за службите и 22 години след "революцията" НРС и НСО да "излязат от сивия сектор", както се изрази президентът Плевнелиев.

"Наистина службите имат развитие през тези 20 години, което не е най-доброто. Но сегашната политическа конюнктура дава възможност да бъдат узурпирани и употребявани произволно специалните служби от няколко души, които ръководят изпълнителната власт", каза Дончева пред БНР.

"Въпросът къде да бъде разузнаването, е стар въпрос. Но простото преместване на разузнаването в изпълнитерната власт създава няколко сериозни проблема. Първо, за какво е президентът", попита Дончева

"Ако президентът няма контрол върху разузнаването, върху ДАНС и върху военната информация, тогава с какво точно ще се занимава той?! Ако разузнаването просто се премести в изпълнителната власт, ние няма да имаме нужда от президентски укази. Знам, че има обективни предпоставки за това. Защото, ако разузнаването не беше ръководено 10 години от Кирчо Киров, а от един по-мъжкарски тип, който да постави тази институция на по-достойно място... Той беше слаб директор, който посвети 10 години да си натиска стола и да пази едно досие", каза Дончева.

Пазеното "досие" е на бившия президент Георги Първанов, известен като агент на Държавна сигурност с псевдоним Гоце.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?