Кирчо Киров: Дейността на разузнаването се политизира

Сн.БГНЕС

Виждам политизиране на дейността на Националната разузнаватена служба (НРС). Това заяви бившият директор на разузнаването Кирчо Киров в коментар на случая с твърдението на Бойко Борисов, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е поръчал атентат срещу него преди години.

 

"Мисля, че в момента имаме въвличане на една деполитизирана структура в политизирана полемика, да не кажа в политическа интрига, и това е видно от съвпаденията на изявления на днешното ръководство с изявленията на висши ръководители на политически партии. Аз считам, че нарушаването на принципа на деполитизацията е пагубно за подобни структури", коментира Киров пред бТВ.

 

Преди ден главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че прокуратурата е установила, че става въпрос за "лист хартия", неотговарящ на изискванията за класифицирана информация, получен в Националната разузнавателна служба (НСР) на 8 юни 2005 г. от балканска държава. Още тогава е било преценено, че данните са в голяма степен недостоверни.

 

Киров коментира в петък, че Националната разузнавателна служба е в правото си да прецени достоверността или недостоверността на една или друга информация или дезинформация.

 

"От тази гледна точка към онзи етап ние очевидно сме преценили, така както точно се изрази г-н Цацаров, че това е с изключително ниска, да не кажа с нулева достоверност информация, и поради тази причина не сме го включили. Аз смея да ви уверя, че от огромния поток информация, която постъпва в Националната разузнавателна служба и в другите специални служби, не е необходимо и не всичко следва да се изпраща на инструктираните държавни институции. Вие си спомняте, че в този период Движението за права и свободи, ръководено от г-н Доган, беше коалиционен партньор в управлението на България. Една такава информация, меко казано, изглеждаше с нулева достоверност", посочи Киров.

 

Той каза, че "в рамките на нашите възможности" службата е проверила информацията.

 

"Спомням, по отношение на първата част на информацията, която ние подадохме на директивните институции, в това число и на генерал Борисов, бяха взети мерки за усилване на неговата охрана. Ние преценихме че първата част на информацията е достатъчно сериозна, след като постъпва от партньорската служба, и поради тази причина я транслирахме до директивните институции на държавата, в това число и до генерал Борисов", добави Кирчо Киров.

 

"Това е практика в разузнаването - да се оценяват тематично проблемите. В един документ може да има изложени проблеми от различен характер с различна тематична насоченост и е право и задължение на институцията, която получава и работи с подобна информация, да направи такава оценка", допълни бившият шеф на разузнаването.

 

Главният прокурор бе сезиран по случая от ДПС, след което бе възложено на ДАНС да провери дали Борисов е оповестил класифицирана информация и дали е налице информация за подготвянето му убийство с поръчител Ахмед Доган.

 

Цацаров съобщи, че "сигналът представлява лист хартия, върху който пише "строго секретно".

 

Според автора на информацията Ахмед Доган искал да участва в заговор за убийството на Борисов, за да заеме неговото място като главен секретар на МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България