Кирчо Киров: Изтеглянето на кадрите на ДС, работещи навън, ще доведе до тежки последици

Очаквано, бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров се обяви срещу осветляването на кадрите на Държавна сигурност по върховете на разузнаването.

По-рано тази седмица парламентът реши да се проверяват за принадлежност към службите на комунистическата държава всички заемащи или заемали длъжност началник на отдел или началник на сектор в служба "Военна информация" и Националната разузнавателна служба след 16 юли 1991 година. Тази промяна най-накрая ще доведе до осветляването на кадрите на бившата Държавна сигурност, които са на ръководни постове в разузнаването.

"Но не това е най-важното. Това ще се отрази по-тежко на НРС, защото нейните служители са под прикритие. А изтеглянето им от райони, важни за българските национални интереси, ще доведе до тежки последици. Биха могли да възникнат колизии и недоумение. Силата на разузнаването не е в неговата публичност", посочи Киров пред БНР в четвъртък.

Според Киров тези хора са се занимавали единствено и само с разузнавателна дейност, в полза на държавата.

Кирчо Киров е бивш офицер от Първо главно управление на бившата Държавна сигурност и бивш дългогодишен шеф на разузнаването. След края на втория мандат на президента Георги Първанов, също работил за ДС (като агент Гоце), Киров бе отстранен. За кратко бе назначен за съветник на премиера Бойко Борисов, след което уволнен заради проверка, установила "финансови несъответствия" в НРС. И до ден днешен не е обявено как е приключила проверката.

"Тук се въвеждат лустрационни действия, без да има такива текстове в закон. Кадровата подготовка и издигане на един разузнавач е сложен процес и трае с години. Това са 5,7 до 8 години най-малко", посочи Киров.

От ГЕРБ вече обявиха, че ще бъде създадена организация служителите зад граница, с кариера в ДС, да бъдат изтеглени.

Все още се очаква решението на президента Росен Плевнелиев, от когото БСП поискаха да наложи вето на промените.

Споделяне

Още от България